Wij zijn vanaf nu FSC® en PEFC™ gecertificeerd

 In Geen categorie

Steeds meer mensen met bouwplannen gaan voor duurzaam. Gelukkig maar, want duurzaam bouwen is de toekomst. Om opdrachtgevers met duurzame ambities goed te helpen, hebben wij onszelf FSC® en PEFC™ laten certificeren. Met die certificaten behoudt het gecertificeerde hout dat wij inkopen tot en met de verwerking in jouw nieuw te bouwen huis de status duurzaam. Wel zo fijn (bijvoorbeeld bij de aanvraag van een groenhypotheek).

De FSC® en PEFC™ keurmerken zijn in het leven geroepen om duurzaam bosbeheer te stimuleren. Duurzaam hout krijgt een keurmerk, waardoor jij als eindgebruiker weet wat voor hout er in je woning verwerkt wordt. Omdat fraude op de loer ligt, moeten alle schakels in de keten zich certificeren. In onze keten: bosbeheerder, houtzagerij, groothandel en wijzelf. Pas als alle alle schakels kunnen aantonen dat zij zich aan de regels houden, weten we dat iedereen zich aan de regels houdt en dat het FSC-gecertificeerd hout in jouw woning ook echt duurzaam is. 

Groenhypotheek

Gonard Mensink: “Tot voor kort waren wij niet gecertificeerd. We verwerkten wel duurzaam gecertificeerd hout, maar zodra we het hout inkochten verloor het de status duurzaam. Zonde, want als je kiest voor duurzaam hout, wil je ook dat het hout haar duurzame status behoudt. Zeker als je bijvoorbeeld een groenhypotheek wilt aanvragen. Vandaar dat we hebben besloten hebben om ons te laten certificeren.”

Groenhypotheek? Dan is een groenverklaring nodig. Deze verklaring kunnen wij als bouwbedrijf voor jouw aanvragen. Om voor een groenverklaring in aanmerking te komen moet de woning aan een aantal voorwaarden voldoen, waaronder het gebruik van 100% duurzaam hout. Onder andere de Rabobank (0,5% korting op de hypotheekrente), de Triodos Bank (hoe zuiniger, hoe lager de rente) en ABN Amro (0,2% rentekorting) bieden een groenhypohteek (of iets soortgelijks) aan.

Duurzaam hout traceerbaar maken

Het certificaat voor zowel het FSC®- als het PEFC™-keurmerk houdt in dat wij duurzaam geproduceerd hout apart kunnen houden van overige houtproducten, zowel administratief als fysiek. Daarmee wordt duurzaam hout traceerbaar, wat de keten transparant maakt. Zie het maar als keurmerken die zeggen: jullie weten wat FSC en PEFC is en hoe jullie er mee om moeten gaan en daarom mogen jullie het duurzame hout ook als duurzaam hout verwerken in de projecten die jullie realiseren.

Meer weten? Op de website van PEFC Nederland wordt het waarom achter de certificering nog een keer uitgelegd. Ook op de website van FSC Nederland staat een uitleg.

Over FSC®

Het FSC® keurmerk ken je vast wel. FSC staat voor ‘Forest Stewardship Council’, wat zoiets betekent als ‘Raad voor goed bosbeheer’. Per minuut verdwijnt er 36 voetbalvelden aan bos, voornamelijk in tropische bossen in de Zuid-Amerikaanse Amazone, het Afrikaanse Congobekken en Zuidoost-Azië. “Ontbossing zorgt op jaarbasis voor 15% van de wereldwijde CO2-uitstoot en speelt dus een grote rol in klimaatverandering. Daarnaast is 80% van alle dieren op de wereld afhankelijk van het bos, evenals miljoenen mensen die in het bos leven of werken,” zo staat te lezen op de website van FSC®. Door middel van verantwoord bosbeheer zorgt het FSC-systeem ervoor dat bossen behouden kunnen blijven. Hout dat afkomstig is uit een FSC-gecertificeerd bos krijgt het FSC-label.

Over PEFC™

PECF™ staat voor ‘Programme for Endorsement of Forest Certification’. Het internationale keurmerk garandeert dat hout- en papierproducten afkomstig zijn uit een duurzaam beheerd bos, waarbij evenveel aandacht is voor people, planet & profit. Dit keurmerk richt zich voornamelijk op Scandinavië.

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Laat een reactie achter

Stuur ons een berichtje

Stuur ons een berichtje. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Start typing and press Enter to search