Bram in Letland: ‘Het geeft me veel voldoening om hier iets bij te dragen’

 In Geen categorie

Bram behaalde vorige week zijn diploma timmerman niveau 3. Een dag na de uitreiking stapte hij in de bus naar Letland. Met de werkgroep Let’s Go werkt hij deze en volgende week aan het opknappen van een verzorgingstehuis. We belden met Bram om te vragen hoe het gaat. 

Bram, vertel, waar ben je beland?
‘We zijn nu in Ludza, een stad in het oosten van Letland, vlakbij de Russische grens. Tien dagen lang werken we hier met de werkgroep Let’s Go, bestaande uit ongeveer twintig vrijwilligers, aan het opknappen van een verzorgingstehuis.’

Wat trof je aan toen jullie aankwamen?
‘Het verzorgingstehuis is oud een vervallen. Van buiten leek het nog wel aardig, maar binnen is alles gedateerd. Een communistisch sfeertje: grauw en kil. Veel kleine kamertjes ook. Niet zoals we in Nederland gewend zijn. De mensen kunnen hier overigens geen Engels. Het is handen- en voetenwerk. Een jongen uit het drop die een beetje Engels kan fungeert af en toe als tolk.’

Waarom Letland?
‘Dit project is in de jaren negentig ontstaan in Wijhe. Letland was toen nog een stuk minder goed ontwikkeld. Eens in de twee jaar gaan we met een groep vrijwilligers die kant op. Eerst deden we vooral scholen, maar dit jaar dus een verzorgingstehuis. Ik ben al een keer eerder mee geweest.’

Waar ben jij mee bezig?
‘Ik ben bezig met de renovatie van een badkamer. We hebben alles eruit gesloopt en knappen de ruimte helemaal op: nieuw sanitair, nieuw tegelwerk, alles nieuw. Anderen zijn bezig met schilderwerk, nieuwe plafonds, doorgangen verbreden en er wordt veel gestukt. De boel een beetje aansmeren hier en daar is geen overbodige luxe.’

Hoe vind je het om je timmerkunsten aan de andere kant van Europa te laten zien?
‘Het geeft me veel voldoening. Uiteindelijk kunnen we hier toch iets bijdragen, want er is weinig geld om de boel aan te pakken. DAls wij er niet waren geweest, dan was het waarschijnlijk nog jaren zo gebleven. De mensen zijn ons dankbaar. Daarnaast is het leuk om een nieuwe cultuur te ontdekken en wat te zien van Europa.’

Hoe zit het eigenlijk met de bouwmaterialen? Kopen jullie die daar?
‘Er is een grote vrachtwagen met materialen meegegaan vanuit Nederland. Veel bedrijven uit de regio hebben iets bijgedragen. Denk aan sanitair. De overige materialen kopen we daar.’

Nog even iets anders. Je bent nu klaar met de opleiding Timmerman niveau 3. Wat ga je doen als je terug bent uit Letland?
‘Ik mag bij Mensink blijven en krijg een contract. Daar ben ik heel blij mee. Ik wil ook nog verder met de opleiding Timmerman niveau 4. Kortom: jullie zijn nog niet van me af.’

Dankjewel, Bram. Veel succes nog daar!

Laatste Berichten

Laat een reactie achter

Stuur ons een berichtje

Stuur ons een berichtje. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Start typing and press Enter to search