‘We vinden de keuze voor de betonvloer best wel spannend’

 In Bouwblog Tim en Evelyne

Bij de bouw van een huis komt er veel op je af. Het is een roerige tijd met een hoop geregel en veel beslismomenten. Maar bouwen is vooral heel erg leuk. Ben je benieuwd hoe opdrachtgevers het bouwproces ervaren? In deze blogreeks geven Tim (39) en Evelyne (40) van Asch een kijkje achter de schermen bij de bouw van hun huis in Amersfoort. Vandaag deel 4, over een te kleine kamer (op het eerste oog) en woonbeton.

Sinds onze laatste blog is er alweer een maand voorbij gevlogen. Een maand waarin er veel gebeurde. Het dak is geplaatst, de eerste pannen liggen erop, de dakramen zitten erin en er zijn sleuven voor het elektra gefreesd. Het betekent automatisch dat het afbouwen steeds meer bij ons gaat leven. We denken na over de kleur van het schilderwerk, kiezen tegels uit voor de badkamer en de wc en zijn ook druk bezig met de keuze voor de vloer.

Een te kleine kamer (of toch niet?)
Eind januari zijn de binnenmuren op de verdieping opgemetseld. Viel dat even tegen voor onze dochter. ‘Mijn bed, een bureau, een kledingkast, een gewone kast, een hangstoel, dat gaat nooit passen in zo’n kleine kamer.’ We horen het haar nog zo zeggen. Toen afgelopen week het dak op ons huis werd getakeld leek de kamer gelukkig alweer een stuk groter, maar helemaal gerust is ze er zeker nog niet op. Onze hoop is op de stukadoor gevestigd. Het is echt apart om te ervaren hoe je de groottes van de woning en de ruimtes in elk stadium anders ervaart.

Het bovenste deel van het dak, hier nog aan de grond

De meeste mensen brengen de vloer ongeveer als laatste aan, maar bij ons wordt de vloer over twee weken al aangebracht. We hebben gekozen voor woonbeton door het hele huis, inclusief de badkamer. We willen graag zoveel mogelijk natuurlijke materialen in huis en gaan uit van een industriële look. Dan kom je al snel op hout, natuursteen of een soort gietvloer uit. Een echte robuuste eiken vloer vinden we heel mooi, maar is niet zo’n handige combinatie met vloerverwarming. Natuursteen vinden wij niet mooi en de meeste gietvlieren hebben voor ons een te gelikte uitstraling. Woonbeton is robuust, ‘leeft met je mee’, heeft een industriële look het en combineert mooi met houten meubels. We hebben veel huiswerk gedaan voor deze keuze, die uiteindelijk voor ons niet zo moeilijk was.

Overgeleverd aan de weergoden
Kort na het aanbrengen van de buizen voor de vloerverwarming wordt de vloer al aangebracht. Nog voor het stucwerk. Daarmee krijgen we een mooie aansluiting van de vloer en de wand, zonder dat er plinten nodig zijn. Voor de bouwers is het natuurlijk wel een extra verantwoordelijkheid, want gedurende de rest van het bouwproces willen we de vloer natuurlijk onbeschadigd houden.

We vinden de keuze voor de betonvloer best wel spannend, aangezien het een vrij structurele keuze is. Zo’n betonvloer haal je er niet zomaar weer uit. Je kan vooraf natuurlijk wel een kleurrichting en tint kiezen, maar hoe die precies uitpakt is altijd afwachten. Zelfs het weer tijdens het aanbrengen is van invloed op de uiteindelijke kleur. We zijn dus overgeleverd aan de weergoden. Onze vloer wordt als het goed is ergens tussen een aardetint en grijsblauw. Een beetje cryptisch misschien, dus we zullen in de volgende blog wat foto’s laten zien.

Keuzes, keuzes
We kunnen niet wachten tot het klaar is en we er kunnen gaan wonen. Gek genoeg betekent dat niet dat we al willen dat het bouwproces klaar is. We hebben nog geen stress gehad en genieten er juist van om alles werkelijkheid te zien worden. En bovendien, er moeten nog zoveel grote en kleine keuzes gemaakt worden, sneller dan dit redden we toch niet.

Tim & Evelyne

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Laat een reactie achter

Stuur ons een berichtje

Stuur ons een berichtje. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Start typing and press Enter to search