Dit was het (ongewone) jaar 2017 voor Mensink Bouwbedrijf

 In Geen categorie

Door Gonard Mensink & Marten Jansen

2017 gaat voor ons de boeken in als het meest uitdagende jaar van Mensink Bouwbedrijf sinds onze start in 1994. Het goede nieuws: we hebben de nodige hobbels genomen en kijken vol goede moed vooruit. Onze planning is goed gevuld en we gaan over een paar weken met alle jongens op teamuitje naar Ljubljana (Slovenië). 2018 wordt een mooi jaar. Maar voor het zover is blikken we in deze blog nog één keer terug op het jaar 2017 aan de hand van vijf uitdagende ontwikkelingen.

 1. Van schaarste naar overvloed

2017 uitdagend? Maar het gaat toch juist goed in de bouw? Dat klopt, maar de situatie is nogal snel en hevig omgeslagen. En om een (bouw)bedrijf goed te runnen, ben je gebaat bij stabiliteit. Het klinkt misschien vreemd, maar ook in een crisis kan je een hele stabiele situatie creëren; een situatie waarin jongens op de bouw weten wat er van hen gevraagd wordt, waarin we weten wat we moeten doen om genoeg werk binnen te halen en waarin we weten wat materialen kosten (om maar een paar voorbeelden te noemen). Die stabiele situatie hádden we ook, totdat de tendens helemaal omsloeg. Ineens was de crisis voorbij, stonden de klanten massaal op de stoep, schoten de prijzen van leveranciers omhoog en vertrok er een aantal jongens. Ergens rond de zomer beseften we ons ineens: er wordt nu iets anders van ons gevraagd.

Het prachtige huis van Arjen en Henrieke in IJsselmuiden. Ontwerp: Marten Jansen.

 1. Op zoek naar extra handjes

In de crisis hadden we een gezamenlijke vijand: de crisis. En de groep was gemotiveerd om die crisis samen te verslaan. Dat betekende: als team optrekken en elkaar helpen. Terugkijkend hebben we dat heel goed gedaan. Toen de opdrachtgevers ineens massaal op de stoep stonden, veranderde er iets in de groep. Ron begon voor zichzelf, omdat dit hem het goede moment leek. Niels en Jelmer vertrokken om verschillende redenen naar andere bouwbedrijven. En Frank kampte met een vervelende blessure. Omdat we het nog lastig vonden om ‘nee’ te zeggen, nam de werkdruk snel toe en werden gedwongen om te zoeken naar extra handjes in de vorm van inleners. Die zijn er ook gekomen. Maar daar moest de hechte groep uiteraard aan wennen. Nu we een half jaar verder zijn, merk je dat de inleners steeds meer onderdeel zijn van de groep. Ze drinken een biertje mee op vrijdagmiddag en ze zijn er (natuurlijk) bij tijdens ons kerstfeest. Typisch zo’n hobbel die aandacht nodig heeft.

 1. Kwaliteit bewaken

Dan is er nog dingetje: hoe bewaak je de kwaliteit als er ineens ‘vreemde’ mensen op de bouw rondlopen die de Mensink cultuur (waarin flexibiliteit en blijven communiceren met opdrachtgevers centraal staan) nog niet kennen? Ook dat was zoeken. Inmiddels hebben we op alle bouwplaatsen zowel jongens rondlopen die al jaren bij Mensink werken (zij hebben de leiding), aangevuld met jongens die nieuw zijn. Dat dient twee doelen. Allereerst zorgt dit ervoor dat alle opdrachtgevers de kwaliteit krijgen die ze mogen verwachten van Mensink. En ten tweede kunnen de nieuwe jongens zo wennen aan onze cultuur. Dat werpt zijn vruchten af. Een timmerman als Tonnie raakt al steeds beter geïntegreerd in onze cultuur. En ook Sander, Alex, Bert, Hans, Rudie, Jos, en Wout pakken het goed op. We hebben de eerste inleners inmiddels al in vaste dienst genomen.

Het fraaie huis van Michael en Karin in Wesepe. Ontwerp: Marten Jansen.

 1. Inkoopkosten over de kop

De toegenomen vraag vanuit opdrachtgevers zorgde voor meer druk op ons team. Voor Monique (administratie) en Jurgen (calculator) was het flink aanpoten, net als voor de werkvoorbereiders en de jongens op de bouw. Wat we niet in de hand hebben: leveranciers die geen tijd hebben en (flink) toegenomen inkoopkosten. Dat is vervelend, want het huis dat we nu aan het bouwen zijn, heeft Jurgen eind vorig jaar uitgerekend. Terwijl we de materialen toch echt nu moeten inkopen. Uiteraard hebben we rekening gehouden met een prijsstijging, maar als die prijsstijging hoger uitvalt dan je verwacht, heb je een probleem. Daarmee is 2017 niet automatisch een melkkoe geworden voor ons, ondanks de flinke omzetstijging (45%). Pas in de laatste maanden lukte het weer om wat winst te maken.

 1. Goede mensen vinden en behouden

Tijdelijke mensen zijn een goede oplossing om stuiptrekkingen op te vangen, maar uiteindelijk geloven we heilig in vaste dienstverbanden en betrokken personeel. Om die reden doen we er alles aan om jongens die bij ons werken binnenboord te houden. Hoe? Door goed naar ze te luisteren. In de afgelopen maand hebben we iedereen gevraagd of hij tevreden is. Wat kan er beter? Mis je nog iets? Vind je dat je genoeg verdient? Kunnen we dingen anders doen? Gelukkig hebben we dit jaar ook drie goede leerlingen ‘gekregen’ van Bouwmensen: Niels, Pascal en Jorn. Daarmee staat er een mooi team klaar om in 2018 prachtige woningen te gaan bouwen.

Vergeten we dan nog iets? Ja zeker, want ondanks alle hobbels zijn we in 2017 doorgegaan met hetgeen waar we goed in zijn: bijzondere huizen bouwen. Zoals deze woning van Michael en Karin in Wesepe, dit huis van Arjen en Henrieke in IJsselmuiden en dit fraaie ‘optrekje’ van Sandra en Marco in Broekland. En daar gaan we in 2018 ook gewoon weer mee verder. 2017 was een leerzaam jaar, laten we het daar maar op houden.

Namens alle medewerkers van Mensink Bouwbedrijf wensen we jou fijne feestdagen en alle goeds voor 2018 🎉.

Deze berichten vind je misschien ook interessant
Showing 8 comments
 • Henk Kiers
  Beantwoorden

  Mooi en openhartig verhaal Gonard!

  • Mensink
   Beantwoorden

   Mooi om te horen, Henk. Openhartigheid is altijd een goed idee. Het gaat zoals het gaat. We doen allemaal ons best en dat gaat lang niet altijd 100% perfect. Gelukkig staan er we nu goed voor. 2018 wordt een mooi jaar! Hopelijk ook voor jullie.

 • Thierry van Voorst tot Voorst
  Beantwoorden

  Niemand heeft gezegd dat een onderneming runnen makkelijk is, en anders zou het leven maar saai worden toch?
  Heel veel succes en goede gezondheid het komend jaar en dat jullie nu de vruchten mogen plukken van alle leermomenten!!

  • Mensink
   Beantwoorden

   Zo is het maar net, Thierry :). Leuk dat je reageert en jij ook een mooi en gezond jaar gewenst.

 • Yannick Dekker (Belplast)
  Beantwoorden

  Mooi eerlijk verhaal en wat een prachtige projecten gerealiseerd! Geweldig. Ik hoop dat we hier volgend jaar weer een klein stukje aan mogen bijdragen;-)

  • Mensink
   Beantwoorden

   Ha Yannick, er zaten dit jaar inderdaad (meer dan) een paar pareltjes bij. We hebben mooie dingen gedaan. Jullie bedankt voor de samenwerking. Tot volgend jaar!

 • Tom
  Beantwoorden

  Mooie reflectie, heren! Naast het leveren van gedegen (ver-)bouw door gedreven medewerkers (met veel passie voor hun vak) is het cultuuraspect ook onderdeel en vaste waarde binnen jullie bedrijf. Ben er van overtuigd dat dit een van de fundamenten is van jullie succes.
  Fijne dagen en een succesvol 2018!

  • Mensink
   Beantwoorden

   Ha die Tom, leuk weer van je te horen. Cultuur is zeker hartstikke belangrijk. Gelukkig snappen onze inleners ook steed beter wat die cultuur is. Dat heeft tijd nodig. Kijken vol goede moed naar 2018. We wensen jou ook het allerbeste. Groet!

Laat een reactie achter

Stuur ons een berichtje

Stuur ons een berichtje. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Start typing and press Enter to search