Waarom we in 2017 geen nieuwe werken meer aannemen

 In Geen categorie

Door: Gonard Mensink

Onze agenda zit vol. We zijn druk. Zelfs zo druk dat we deze week besloten hebben om voorlopig geen nieuwe werken meer aan te nemen. Een luxeprobleem, maar vooral een noodzakelijke maatregel met het oog op ons hogere doel: blije klanten en blije medewerkers. In deze blog leg ik uit hoe het tij zo snel heeft kunnen keren en waarom we nu op de rem trappen.

Dat er in korte tijd veel kan veranderen bewijst de bouwwereld. Op het ene moment probeer je samen gezond de crisis door te komen, op het andere moment staan ze in rijen voor de (digitale) deur. In de afgelopen maanden stond de telefoon roodgloeiend en stroomde de mailbox over met aanvragen. Hoera! Eindelijk, zou je zeggen. Het mocht ook wel na al die magere jaren. Maar zoals zo vaak zijn veranderingen in de bouw hevig. Zo ook deze. En daarom kunnen we er op dit moment even geen werk meer bij hebben. Het kan verkeren, zullen we maar zeggen ;).

Er liggen een aantal redenen ten grondslag aan het grote aantal aanvragen en ons besluit om die aanvragen voorlopig even naar de klapper ‘later naar kijken’ te verwijzen.

  1. Minder productiecapaciteit

De vraag stijgt flink, maar het aanbod is afgenomen. We moeten het sinds de crisis in de bouw met minder aannemers en bouwvakkers doen. Alleen al in de regio Salland zijn er meer dan een handvol bouwbedrijven die de crisis niet hebben overleefd. Voor het bijbehorende personeel (op leeftijd) werden regelingen getroffen. Anderen vakmensen zochten hun heil in andere sectoren. Duizenden vakkundige bouwvakkers stroomden uit de bouwwereld (en keren ook niet meer terug). Ondertussen stonden jongeren niet in de rij om een opleiding tot timmerman of metselaar te volgen. Het toekomstperspectief was lange tijd niet al te best. Het gevolg voor mensen die willen bouwen: de keuze is minder groot en de druk op bouwbedrijven neemt toe.

  1. Fanatiek werken binnenhalen

Zelf zijn we de crisis goed doorgekomen. Deels omdat we geen prijsvechter zijn en deels omdat we heel fanatiek waren in het binnenhalen van kwalitatieve en bijzondere werken. Dat fanatisme is nooit verdwenen en werd op een gegeven moment onderdeel van onze cultuur. Ook toen de crisis in de bouw langzaam verdween. Het vooruitzicht van een goed gevulde agenda sprak ons wel aan, na die mindere jaren. De agenda stoomde al snel vol. Het passen en meten kon beginnen en de eerste ZZP’ers werden binnenboord gehaald.

  1. We zijn er voor iedereen

Gedurende het voorjaar kregen we in de gaten dat de op het eerste gezicht tijdelijke piek structurele vormen aan begon te nemen. Ik schreef het al eens eerder: mensen zijn kuddedieren. Of we blijven met z’n allen zitten (in de crisis) of we gaan met z’n allen lopen (op dit moment aan de hand). Als ‘flexibel bouwbedrijf, dat met mensen blijft praten vanaf het eerste ontwerp tot de laatste plint’ zit het niet in onze natuur om mensen geen aandacht te geven. En dus wilden wij iedereen blij maken. Ga zitten, hoe kunnen we je helpen? Wil je een kop koffie?

  1. Blije mensen

Voor de bouwvak liep de spanning op. Dat merkten we de bouwplaats, op kantoor, bij leveranciers, eigenlijk overal. Door de toegenomen werkdruk nam het werkplezier af en konden we onze afspraken in sommige gevallen niet meer nakomen. Dan weet je dat er snel iets moet veranderen. Er zijn periodes geweest dat ik ’s ochtends om half vijf op kantoor was en ’s avonds om elf uur naast mijn vrouw op de bank plofte. In koffie had ik op dat moment al lang geen zin meer. In een glaasje wijn ook niet. Ik wilde zo snel mogelijk naar bed. En ik niet alleen. Het hele team werkte super hard. Het werd te gek.

Achteraf hadden we een paar weken voor de bouwvak al gas terug moeten nemen, maar achteraf kun je een koe in de kont kijken (zoals we hier zeggen). We kijken liever vooruit. Naar de mooie werken die we mogen bouwen en de bijbehorende opdrachtgevers die we hoe dan ook blij willen maken. Het komende half jaar gaan we goed voor onze klanten én onszelf zorgen, want dat is de enige manier om nog heel lang heel veel mooie dingen te kunnen doen als bedrijf.

Bouwplannen?

Heb je bouwplannen en wil je graag met ons bouwen? Dan zal je even geduld moeten hebben. Pas in de loop van 2018 hebben we weer ruimte in onze agenda. Kun je wachten tot dan? Dan komen we graag met je in contact.

Bedankt voor je begrip.

Wil je een seintje krijgen als we weer ruimte in onze planning hebben? Laat dan hier je mailadres achter.

Deze berichten vind je misschien ook interessant
Comments
pingbacks / trackbacks

Laat een reactie achter

Stuur ons een berichtje

Stuur ons een berichtje. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Start typing and press Enter to search

Personeel bouw