Wel of geen gasaansluiting in je nieuw te bouwen huis?

 In Geen categorie

Bouwplannen? Dan heb je vast al nagedacht over energieneutraal of zelfs passief wonen. Maar bereik je dat? Gas weren uit je huis kan een oplossing zijn. Steeds meer nieuwbouwhuizen worden gasloos opgeleverd, met andere warmtebronnen als alternatief. In dit blog leggen we uit wat je moet weten over een huis zonder gas.

Met gas in huis zit je er warmpjes bij. Warm water, een hete douche, de centrale verwarming, een dampende maaltijd, gas doet het allemaal. Maar het kan ook zonder. En dat doen steeds meer mensen. Meestal uit vrije wil, maar in sommige gevallen ook omdat een gemeente een nieuwbouwwijk niet meer aansluit op gas.

Waarom gasloos wonen?

Gas stoot CO2 uit en is om die reden belastend voor het milieu. Wil je duurzaam wonen en je voetafdruk verkleinen? Dan zal je op zoek moeten gaan naar een alternatief. Fossiele brandstoffen passen immers niet in een energieneutraal of passief huis.

Wat zijn de alternatieven?

De lijst met duurzame alternatieven voor gas is lang. In alle gevallen gaat het om niet-fossiele warmtebronnen, zoals aardwarmte, restwarmte, luchtwarmte, infrarood en elektrische verwarming. Ook kun je een huis zo bouwen (mits het kavel daar geschikt voor is) dat je nog veel beter gebruik maakt van de gratis warmte van de zon.

Warmtepompen
De aardwarmtepomp komen we vaak tegen als alternatief voor gas. Het systeem werkt goed in combinatie met een vloerverwarming. Een aardwarmtepomp haalt de warmte via leidingen diep uit grond. Deze warmte kan vervolgen worden gebruikt om mee te douchen en om het huis mee te verwarmen.

De extra investering voor een aardwarmtepomp ten opzichte van een ‘traditioneel’ huis is ongeveer 15.000 euro. De terugverdientijd is 15 tot 20  jaar. Het grote voordeel van aardwarmtepompen is dat deze ook kunnen koelen in de zomer. Het nadeel is dat het stroomverbruik hoog is en dat er dus zonnepanelen nodig zijn om het systeem op een duurzame manier draaiende te houden.

Een luchtwarmtepomp haalt warmte uit de lucht. De pomp draagt deze warmte vervolgens over op het water. Dit warme water kan gebruikt worden om mee te douchen en om het huis mee te verwarmen. Net als de aardwarmtepomp kan een luchtwarmtepomp het huis ook koelen. De extra investering voor een luchtwarmtepomp (ten opzichte van een ‘traditioneel’ huis) bedraagt zo’n 9.000 euro. Het grote nadeel van een luchtwarmtepomp het hoge stroomverbruik, nóg hoger dan bij de aardwarmtepomp.

Andere alternatieven
Naast de aard- en luchtwarmtepomp is er een alternatieve duurzame fossiele brandstof, namelijk hout. Deze brandstof kan gebruikt worden in combinatie met een hout gestookte centrale verwarming, een hout kachel/haard of een pellet kachel. Het grote nadeel van deze systemen is het werk dat je er mee hebt. Er is veel hout nodig en dus ook veel ruimte.

Tot slot kun je ervoor kiezen om je huis dusdanig goed te isoleren, dat je voor het verwarmen van je woning af kunt met een klein elektrisch kacheltje. De extra investering ten opzichte van een ‘traditioneel’ huis bedraagt zo’n 25.000 euro (kosten voor triple beglazing, extra isolatie en extra zonnepanelen). Met dit alternatief heb je een echt passief huis waar je jaren plezier van hebt. Je hebt immers niet te maken met mogelijk kwetsbare techniek.

Conclusie
Geen gas in je huis? Dan heb je meerdere alternatieven. Omdat de lucht- en aardwarmtepomp nog relatief nieuw zijn, is het nog niet duidelijk in hoeverre deze investeringen op de lange termijn duurzaam zijn. De grote vraag is: hoe lang gaat de apparatuur mee en wat zijn toekomstige onderhoudskosten? Daar zijn nu nog teveel vraagtekens over. Wat dat betreft lijkt de laatste optie (een dik pak isolatie in combinatie met een klein kacheltje) op dit moment de beste oplossing.

Vragen naar aanleiding van dit blog? Neem gerust contact met ons op.

Deze berichten vind je misschien ook interessant
Comments
  • Johan
    Beantwoorden

    Een goede isolatie is het halve werk. Er is natuurlijk ook een reden dat er geen gasaansluitingen meer worden gebruikt. In het kader van maatschappelijke verantwoording lijkt het mij niet verkeerd. Goed artikel van Mensink.

Laat een reactie achter

Stuur ons een berichtje

Stuur ons een berichtje. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Start typing and press Enter to search