Anticyclisch denken

 In Geen categorie

Door Gonard Mensink

De hypotheekrente is lager dan ooit, dat zal je vast niet ontgaan zijn. Dat is voordelig voor mensen die voor het eerst gaan kopen. Ben je reeds woningbezitter? Dan is het mogelijk om de hypotheek op je bestaande woning over te sluiten, maar dan moet je eerst de resterende looptijd afkopen door de betaling van een boete aan de bank. In veel gevallen is het voordeel wat je in de toekomst behaald min of meer gelijk aan de boete. Niet zo interessant dus.

Het alternatief voor het oversluiten van de hypotheek: je huis verkopen en een nieuwe woning kopen mét een nieuwe hypotheek. Het is een populaire stap die veel mensen op dit moment wagen. We merken het aan onze volle mailbox en telefoon die nog net niet roodgloeiend staat.

We hebben er met z’n allen lang omheen gedraaid: ‘Je merkt dat we voorzichtig uit het dal klimmen.’ ‘Je ziet nu wel dat een en ander aantrekt.’ ‘Voor het eerst hoor ik wat positieve geluiden om me heen.’ Ik en mijn collega-aannemers hebben dergelijke statements een jaar of twee, drie geroepen. Als directeur van Bouwbedrijf Mensink durf ik nu volmondig te zeggen: het omslagpunt is gekomen. HET OMSLAGPUNT IS GEKOMEN!

Hoe dat zo ineens? Het antwoord is simpel: mensen zijn kuddedieren. Als we gaan, dan gaan we met z’n allen. Met z’n allen de hand op de knip, en nu, met z’n allen investeren in een huis of verbouwing. De bouw is met meer dan 5% aangetrokken in de afgelopen maanden. Hoewel we onszelf aardig door de crisis hebben geslagen ben ik vanzelfsprekend blij met deze positieve geluiden. Het prijsniveau stijgt en dat is ook nodig om de bouw een gezonde sector te houden.

Om de huidige situatie nog wat verder te schetsen: er zijn nu zelfs klanten die bij ons komen en vragen ‘Hebben jullie nog wel tijd om ons huis te bouwen?’ De omgekeerde wereld, als je het vergelijkt met twee, drie jaar geleden.

Crises komen en gaan. Dat is altijd al zo geweest, en dat zal vermoedelijk niet veranderen. Ik probeer zelf altijd anticyclisch te denken in dergelijke periodes van ‘droogte’. Nieuwe machines moet je kopen als het prijsniveau laag is, als het crisis is dus. Huizenbouwers en verbouwers adviseer ik hetzelfde. Ik zou bijna zeggen: nu niet gaan bouwen, maar wachten op de volgende crisis (die vermoedelijk niet zo hevig zal zijn als de afgelopen crisis). Maar misschien nog wel beter: nu nog snel aanhaken, voordat het prijsniveau in de sector nog verder stijgt. En voordat de hypotheekrente weer stijgt.

Deze berichten vind je misschien ook interessant
Comments
  • Ruben
    Beantwoorden

    Het is in veel gevallen ook een kwestie van vertrouwen (en het kuddedierengedrag zoals beschreven). Zonder vertrouwen zetten mensen niet de volgende stap.

Laat een reactie achter

Stuur ons een berichtje

Stuur ons een berichtje. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Start typing and press Enter to search