Tip: kijk af en toe eens onder de kruipruimte

 In Geen categorie

Heb je een huis met een houten vloer op de begane grond? Dan is de kruipruimte een aandachtspuntje. Vooral in de wat oudere huizen komt een houten vloer op de begane grond regelmatig voor. Het gevaar bij deze huizen: rotting als gevolg van beperkte ventilatie.

Is de kruipruimte onder jouw houten vloer niet goed geventileerd? Dan krijg je condensvorming aan de onderzijde van de balklaag waar jouw houten vloer op rust. Deze condensvorming zorgt voor vochtig hout, en is daarmee de ‘ideale’ basis voor schimmelvorming en rotting. In het ergste geval rot de hele balklaag onder de vloer weg en zak je op een dag door de vloer. Zo ver zal het niet snel komen, maar zonder dat je het merkt kan je balklaag wel dusdanig worden aangetast dat je deze zult moeten vervangen. Dit kun je voorkomen door te zorgen voor goede ventilatie in de kruipruimte.

Hoe weet ik of mijn kruipruimte goed geventileerd is?

Kruipruimtes worden geventileerd met vloerventilatieroosters of open stootvoegen. Deze subtiele openingen zitten aan de buitenkant van het huis, een centimeter of tien boven de grond. Ze zorgen voor de luchttoevoer van de kruipruimte. Door de openingen aan beide kanten van het huis toe te passen zorg je voor een luchtstroom in de kruipruimte. Of jouw kruipruimte goed geventileerd is kun je (redelijk) eenvoudig controleren.

Je neemt een waxinelichtje en een aansteker (of lucifers) en kruipt even onder de vloer. Steek het waxinelichtje aan en kijk naar de vlam. Staat de vlam stil? Dan is er geen luchtstroom. Dat betekent dat jouw kruipruimte niet goed is geventileerd. Wappert het vlammetje? Dan is er wel een luchtstroom en dus ventilatie.

Hoe controleer ik mijn balklaag op rotting?

Ook als de kruipruimte goed geventileerd is, is het raadzaam om de balklaag zo nu en dan te controlering op schimmels en rotting. Steek hiervoor eens in de zoveel tijd je hoofd onder de vloer. Neem een zaklamp mee en controleer de onderkant van de balklaag. Voordat hout gaat rotten komen er schimmels op het hout. Deze schimmels herken je aan een witte laag.

Of je het hout al aan het rotten is kun je eenvoudig controleren met een schroevendraaier. Als je de schroevendraaier (een stukje) door het hout heen kan prikken, dan is het rottingsproces in gang gezet. In dat geval moet je ingrijpen.

Wat moet ik doen als mijn balklaag rot of schimmelt?

Als je de balklaag regelmatig controleert dan zullen de gevolgen van rotting in veel gevallen te overzien zijn. Met het oog op herstel kan het nodig zijn om de desbetreffende balk te verstevigen op de plekken waar de rotting is ingezet. Om verdere rotting te voorkomen zul je verder maatregelen moeten nemen om de kruipruimte beter te ventileren. Dit kun je doen door extra vloerventilatieroosters aan te brengen.

Wat als mijn hele balklaag verrot is?

Wanneer een groot gedeelte van de balklaag verrot is, dan kan het noodzakelijk zijn om deze te vervangen. In dergelijke gevallen adviseren wij vaak om de houten vloer te vervangen voor een betonnen vloer. Deze vloer heeft een isolatiewaarde die gelijk of groter is dan de isolatie die vereist is voor nieuwbouwwoningen. Hierdoor krijg je een aangenamer en gezonder woonklimaat. Daarnaast stijgt de waarde van de woning en bespaar je op energiekosten.

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Laat een reactie achter

Stuur ons een berichtje

Stuur ons een berichtje. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Start typing and press Enter to search