Bestemmingsplannen, wat mag ik wel en niet?

 In Geen categorie

Kavel. Check. En nu? Het bestemmingsplan bestuderen is vaak stap 1. Deze vind je op www.ruimtelijkeplannen.nl. Elk gebied/dorp/wijk heeft zo’n plan.

In een bestemmingsplan staat wat je maximaal mag bouwen. Hoeveel oppervlak. Hoeveel inhoud (m3). Hoe hoog. Daarna staat er in een bestemmingsplan welke bestemming de kavel heeft. Bijvoorbeeld ‘wonen’, of ‘agrarisch’ of ‘kantoor’. Daarnaast is in een bestemmingsplan meestal aangegeven welke afwijkmogelijkheden er zijn, mocht je bouwvoornemen niet binnen het bestemmingsplan passen.

Vraag om hulp
Tip van ons: probeer vooral niet zelf alle regels uit het bestemmingsplan te lezen en te snappen. Het is een wir war van ambtelijke taal, die zeer lastig te lezen is. Wat dan wel? Ga naar de gemeente en ga samen met de desbetreffende ambtenaar op zoek naar onderdelen uit het bestemmingsplan die voor jou van toepassing zijn. Dat scheelt een hoop tijd.

Een andere tip is om aan te schuiven bij een professional die een bestemmingsplan kan lezen en interpreteren. Hij of zij begrijpt wat er staat en kan samen met jou op zoek gaan naar mogelijkheden en onmogelijkheden. Een bestemmingsplan laat in de regel niet veel ruimte over voor onmogelijkheden, tenzij je weet hoe hier slim mee om te gaan.

Vrijblijvend advies
Wij bij Bouwbedrijf Mensink kunnen je ook helpen met bestemmingsplannen. We kunnen je vrijblijvend helpen met het vinden van de eisen die een bestemmingsplan stelt aan je bouwlocatie en samen met je op zoek gaan naar mogelijkheden om je bouwdroom toch te realiseren als deze niet binnen het bestemmingsplan past.

Naast een bestemmingsplan is er in veel gevallen ook sprake van een beeldkwaliteitsplan of een welstandsnota. Hierover in een volgende blog meer.

Vergunningcheck
Nog goed om te vermelden: een aantal ver- en aanbouwen is vergunningsvrij. Op www.omgevingsloket.nl kun je de zogenaamde vergunningcheck doen. Middels een vragenlijst kun je er achter komen of je bouw-wens vergunningsvrij is. Later meer over dit onderwerp.

Laatste Berichten
Showing 2 comments
 • Kaj Deana
  Beantwoorden

  Beste medewerker van bouwbedrijf Mensink,

  Graag zou ik wat hulp krijgen bij het lezen van het bestemmingsplan dat van toepassing is op mijn woning. De gemeente Utrecht, waar ik woon, is daar maar weinig toe bereid. Het gaat mij er om uit te vinden wat nu de maximale uitbouwmogelijkheden zijn van mijn woning (vooral op de 2e en 3e bouwlaag van de woning). Zouden jullie daarbij kunnen helpen?
  Alvast dank voor de reactie.
  Met vriendelijke groet,
  Kaj Deana

  • Mensink
   Beantwoorden

   Hoi Kaj, dank voor je bericht. Ik heb je vraag doorgezet. We nemen contact met je op.

Laat een reactie achter

Stuur ons een berichtje

Stuur ons een berichtje. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Start typing and press Enter to search