'De mannen op de bouwplaats zijn echte vakmensen met oog voor detail.'

We vroegen Anouk en Hans of zij een review wilden plaatsen over onze samenwerking: de bouw van hun vrijstaande woning in Heeten. ‘Is dit wat? Kunnen jullie hier wat mee?’, reageerde Anouk in haar mail, daarmee verwijzend naar de bijlage. Openen, lezen, stil worden, intern delen, blije gezichten, twijfelen en nu toch maar delen. Omdat de tekst gewoon te mooi is om voor onszelf te houden. Bedankt Anouk en Hans – voor de uitgebreide review en voor de prettige samenwerking!

Tja, en dan heb je ineens een kavel gekocht. Het was (nog) niet onze bedoeling om te gaan verhuizen laat staan om een eigen huis te laten bouwen. We woonden immers heel fijn in onze oude buurt, maar wij hadden wel de droom om ooit (over een kleine 7 á 8 jaar) nog eens een stap naar een vrijstaande woning te maken. Die kans kwam veel eerder dan wij hadden kunnen vermoeden. Een groot pluspunt was dat er welstandsvrij gebouwd mocht worden. Natuurlijk zijn er wel kaders waar je je aan moet houden, maar je bent binnen die kaders wel vrij in het ontwerp en materiaalkeuze. De locatie in combinatie met welstandsvrij bouwen heeft ons over de streep getrokken.

En zo ben je ineens “grondbezitter”. We houden van het buitenleven, van ruimte, lucht en vrijheid. We hebben vaak gefantaseerd over hoe ons droomhuis eruit zou moeten komen te zien. Wij houden van stoer en industrieel. De wens was om dan ook een schuurwoning te bouwen met mooie gebinten. Wat gaat dat allemaal wel niet kosten? Wij hadden niet gedacht dat een geheel eigen ontwerp binnen ons budget zou passen. Eerlijk gezegd hadden wij het niet zo op ontwerpers. Die hebben vaak een visie die niet direct hetzelfde is als van de opdrachtgevers was onze gedachte. Ander vooroordeel dat wij hadden was dat er vaak esthetische oplossingen worden bedacht die er budgettair flink inhakken en in de praktijk totaal niet praktisch blijken te zijn.

Het liefst wilden we lokaal bouwen. Een bouwbedrijf die de omgeving kent en waardeert en oog heeft voor vakmanschap. Nooit gedacht dat het zo lastig was om überhaupt een aannemer te vinden. We hadden een heel lijstje met namen, maar velen wilden niet eens met ons in gesprek zeker als er nog in hetzelfde jaar gestart moest worden met de bouw. Geen interesse of we zitten vol was een veel gehoord antwoord op de vraag of men iets voor ons kon betekenen. Totdat we contact opnamen met Mensink. Zij stonden open voor een kennismakingsgesprek. We werden hartelijk ontvangen. Na nog een tweede gesprek hadden wij er een heel goed gevoel over. We kregen een handig boekje mee waarin heel eenvoudig het hele proces van het bouwen van een eigen huis nog eens wordt uitgelegd en wat er allemaal bij komt kijken en waar je rekening mee moet houden. Na alles nog eens op een rijtje te hebben gezet hebben wij opdracht gegeven voor het maken van een schetsontwerp.

We hadden een aantal uitgangspunten opgesteld met een paar sfeerimpressies en we zijn heel open geweest over het beschikbare budget. Want bij ons is de sky niet de limit en wij toveren er straks dan ook niet zomaar een halve ton erbij. Toen het schetsontwerp voor onze schuurwoning klaar was en wij werden uitgenodigd op kantoor om het te komen bekijken waren we helemaal overdonderd. Het was zelfs een beetje eng hoe goed onze woonwensen zijn vertaald in een prachtig ontwerp. Het was direct een schot in de roos! Echte grote concessies hebben we uiteindelijk niet hoeven doen. Ook wij droomden groots, maar naar mate je verder in het proces komt word je ook weer praktisch en hebben wij ons de vraag gesteld is dit nou echt nodig en past het wel binnen ons budget? De ontwerper daagde ons daarbij ook uit om uiteindelijk de juiste beslissingen te nemen. Daar ondersteunen ze je goed bij, bij Mensink. Zo wilden we graag in eerste instantie beneden slapen, maar dat betekende dat de woning eigenlijk buiten de toegestane 15 meter in lengte moest zijn. Dan kregen we een slaapkamer beneden plus nog een enigszins ruime woonkamer. Wij hadden ons niet gerealiseerd dat je dan op de bovenverdieping net zoveel ruimte krijgt als beneden. Terwijl we die ruimte boven helemaal niet nodig zijn.

De vraag werd dan ook gesteld waarom wij nu al beneden zouden willen slapen terwijl we een dynamisch gezin zijn. Dat kan ook anders en budgettair beter opgelost worden. Nu is het ontwerp zodanig dat de voorbereidingen al zijn meegenomen, dat als het straks nodig mocht zijn we gemakkelijk met een kleine verbouwing alsnog een slaapkamer met douche beneden kunnen realiseren. De enige concessie (ook budgetair) die wij hebben gedaan is uiteindelijk een aantal grote dakramen laten vervallen en de woning iets ingekort waardoor we wat meer budget over hielden voor wat extra meerwerk zoals luxere binnendeuren, upgrade van sanitair en wat extra aansluitpunten voor elektriciteit. Het hele bouwproces van ontwerp, kostenraming, planning, voorbereiding en uitvoering sloot naadloos op elkaar aan.

De mannen op de bouwplaats zijn echte vakmensen met oog voor detail. Daarnaast zijn ze trots op wat ze maken. Het is een hecht bouwteam dat naast hard werken ook nog schik met elkaar heeft. Dat is mooi om te zien. Het is een team wat goed op elkaar is ingespeeld en de lijnen zijn kort. Tuurlijk gaat er wel eens wat mis, maar dat wordt netjes besproken en de oplossing is mooier dan oorspronkelijk bedacht. Nu wonen we inmiddels al weer zo’n drie maanden in ons nieuwe huis en het voelt van begin af aan als ons thuis. We hebben nergens spijt van. Mensen zeggen vaak dat het bouwen van een huis één van de stress volste dingen in een mensenleven is. Wij hebben deze periode met plezier beleefd en hebben er juist veel energie van gekregen.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *