'Zo nu en dan komen we iemand tegen die de boel moedwillig flest'

Doordeweeks bouwen we voor opdrachtgevers, op zaterdagen bouwen we een nieuw kantoor voor onszelf. Hoe is het om aannemer en opdrachtgever in één te zijn? En wat steken we ervan op? Gonard deelt 5 inzichten.

1. Een bouwproject leiden naast een fulltime baan is een hele klus

Hoeveel werk een bouwbedrijf ook voor je uit handen neemt, als opdrachtgever ben je nog altijd opper-projectleider. Nu ik tegelijkertijd aannemer én opdrachtgever ben, merk ik pas wat het van je vraagt om een bouwproject te leiden naast een fulltime baan. Bellen, mailen, overleggen, plannen, denken, bellen, mailen, overleggen, plannen, denken en zo verder. Het gaat dag en nacht door. Zó voelen opdrachtgevers zich dus tijdens de bouw van hun huis of bedrijfspand.

2. Het is fijn als er vakmensen met je meekijken

Ons nieuwe kantoor is al herkenbaar als kantoor, maar er is nog genoeg te doen. Binnen zijn we momenteel bezig met het aanleggen van de installatiewerken. Dat doe ik samen met mijn schoonzoon en dochter. We krijgen een warmtepomp voor het koelen en een houtgestookte CV voor de warmte. Succes! Nee, gelukkig kunnen we af en toe de hulp inschakelen van de vakmensen van Installatiebedrijf Spekschate. Zij zorgen ervoor dat we niets over het hoofd zien, want installatiewerken worden steeds complexer. Het is een reminder naar onszelf: nauwkeurig kijken en adviseren, want opdrachtgevers hebben in de regel geen verstand van bouwen. Hun lot ligt in onze handen.

3. Energieneutraal gaat niet vanzelf

Eindelijk bouwen aan de Broeklanderdijk. Als koeien die na jaren op stal in de vroege lente losgelaten werden in de wei, zo voelden we ons. Gretig, enthousiast, vol ideeën. Maar wat moest het worden? We willen een fijne plek maken voor onze mensen en tegelijkertijd het goede voorbeeld geven aan onze opdrachtgevers. Het woord energieneutraal viel al snel. Herkenbaar, want dat woord valt meestal ook in gesprekken die we voeren met opdrachtgevers. Niet zelden krabbelen diezelfde opdrachtgevers terug als ze zien wat het allemaal met zich meebrengt. Dat hebben we nu ook zelf ervaren. Het houdt meer in dan we aanvankelijk dachten. We kozen voor een houtgestookte CV, maar hielden natuurlijk geen rekening met opslagcapaciteit voor de houtsnippers, magneten om te voorkomen dat er metaal in de kachel belandt en ga zo maar door. Het goede nieuws is dat we nog steeds op koers zijn voor een energieneutraal pand.

4. Tijdens de bouw tot nieuwe inzichten komen

Het is één van onze kernwaarden: flexibiliteit. Kom je tijdens de bouw tot nieuwe inzichten? Dat vinden we geen probleem. De deur naar de tuin kan prima een paar meter verplaatst worden. Dat we dat in stand moeten houden, laat de bouw van ons eigen kantoor zien. Zo hebben we de Velux dakvensters laten vervallen omdat er zonder die ramen ook genoeg daglicht naar binnen komt. Bovendien hebben we de mechanische ventilatie wat groter gemaakt, zodat we beter en gerichter kunnen ventileren. Voor het koelen hebben we besloten om toch een warmtepomp te plaatsen. Blij dat we dat nog konden aanpassen.

5. Op zoek naar creatieve oplossingen om toenemende bouwkosten te drukken

Tot slot het minst sexy onderwerp: geld. Er heerst schaarste in de bouw en dus stijgen de prijzen. Bij onze klanten leidt het dikwijls tot frustraties. Heel begrijpelijk, maar nu ik zelf te betalen facturen op mijn bureau krijg begrijp ik het nóg beter. Om de kosten te drukken gaan we op zoek naar creatieve oplossingen.  Dat het kan, is in de praktijk gebleven. Zo hebben we de betonnen keerwanden van een voeropslag hergebruikt als grondkering voor de containers. Maar het blijft passen en meten.

Al met al werkt het verhelderend om een bouwproject eens vanaf ‘de andere kant’ mee te maken. Tegelijkertijd kunnen we niet wachten tot we ons nieuwe stulpje mogen betrekken. Een nette, strakke en rustige werkomgeving waarin we opdrachtgevers op een fijne manier kunnen ontvangen: het zal iedereen goed doen. Ook daarin voel ik mee met opdrachtgevers die staan te popelen tot het af is. ‘Kalm,’ dacht ik altijd, ‘het einde komt vanzelf in zicht.’ ‘Hoe lang nog?’ denk ik nu. ‘Mogen we al?’

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *