Wat ooit begon met ‘wat doen we toch met die lelijke hal en dat rare schuifraam met lamellen’, en vele gesprekken, tekeningen, lekkages en reparaties later, is er nu een clubhuis waar het goed toeven is. Een clubhuis voor de Sallandsche Golfclub. In haar eigen blad “de Eik” schreef de club over de verbouwing. Een mooi stuk over het proces en we voelden ons toch wel vereerd met de positieve vermelding. Lees het hele verhaal hieronder.

Op een herfstige woensdagmiddag in oktober is het nog zoeken naar de ingang van het clubhuis. In
de zomereditie van De Eik heeft onze architect Harry van ’t Hof de verbouwplannen toegelicht, voor deze wintereditie staat het bouwteam in de spotlights.

Vandaar de zoektocht naar de ingang, voor een interview: maar nee, een ingang is er nog niet. Althans, om binnen te komen moet je omlopen. De contouren van de toekomstige nieuwe entree tekenen zich al wel duidelijk af, net zoals de gemetselde bloembakken. Op moment van uitgave van dit blad zullen die gevuld zijn met aarde en beplanting. Het dak van zowel de stokkenloods als de winkel moeten nog onder handen genomen worden. De nieuwe, diepzwarte dakpannen liggen op de grond om op het dak gelegd te worden. Het geraamte voor de uitbreiding van de stokkenloods staat en de shop is al voorzien van een nieuwe glimmende verflaag.

Foto links Het bouwteam, van links naar rechts: Bart van Hees, Koos Slootweg en Jan Uittien

Het bouwteam
Even verderop zijn Jan Uittien en Bart van Hees druk in gesprek met Bram, de voorman van bouwbedrijf Mensink. We hebben in het clubhuis afgesproken en een moment later complementeert Koos Slootweg het drietal: zie hier het bouwteam van de Sallandsche! Aansluitend aan het bouwoverleg op vrijdag is dit interview gepland, en meteen het fotomoment op de bouwplaats met clubbladfotograaf Lucrees van Groningen. In december, wanneer het blad op de deurmat ligt, kun je zo nog eens terugkijken hoe het er toen uitzag. Met een drankje erbij gaan we in gesprek. Tweewekelijks bouwoverleg Het bouwteam van de Sallandsche werkt in goede sfeer samen. Ze vullen elkaar vanuit hun voormalige professie goed aan. Jan Uittien brengt zijn bouwkennis in, als oudaannemer, Koos Slootweg heeft voor een installatiebedrijf gewerkt, en Bart van Hees brengt de wereld in aan projectervaring vanuit zijn Shell-verleden. Voor het begeleiden van de bouw ontmoeten ze elkaar – naast de reguliere golfontmoetingen – in een tweewekelijks overleg met bouwer, installateur en/of schilder. Waar nodig komen ze op afroep naar de club.

"In deze tijd, dat een planning vaak lastig is door een tekort aan mensen en materialen, valt juist dat creatieve meedenken op."

‘Een fantastische aannemer’
Het drietal is zeer te spreken over de aannemer. Eenstemmig zijn ze in het predicaat dat ze Mensink geven, zonder dralen valt het woord ‘fantastisch’. Echte onverwachte zaken hebben zich gelukkig niet voorgedaan, dat scheelt natuurlijk. Het is fijn werken met een aannemer die meedenkt in oplossingen en initiatief toont. In deze tijd dat een planning vaak lastig is door een tekort aan mensen en materialen valt juist dat creatieve meedenken op. Aangevuld met Spekschate, het installatiebedrijf, en Wolters, de schilder, prijzen ze vooral ook de steun van Miranda van onze administratie. Zij is een topaanvulling als coördinator, ziet wat er moet gebeuren en is bereid om af en toe de handen uit de mouwen te steken. Of soms de verfbus op te pakken om de looproute groot op een triplex plaat te spuiten. Omlopen!

Wist je dat …
Onze bouwer Mensink tijdens de voormalige Rode Kruis golfwedstrijd een team gesponsord heeft? Op vrijdag 17 september organiseerde Stichting Deventer Bijzonder een sponsorgolftoernooi op de Sallandsche, een toernooi dat voorheen bekendstond als het Rode Kruis Golftoernooi.

Van een plan naar een vernieuwd clubhuis
Als ik vraag wat ze nu het beste uit de verf vinden komen, heeft elk van de drie zo zijn voorkeuren. Koos geeft aan dat het totaalplaatje voor hem belangrijk is, en de eenheid van het geheel. Entreeverbetering en de uitstraling naar de baan, somt Jan op, daar is hij trots op. Bart vult graag aan, hij roemt vooral de gezelligheid van de nieuwe veranda. In de aanloop naar de verbouwing is er genoeg reuring geweest, maar toen de verbouwing vorderde, draaide de publieke opinie veelal 180 graden. Vooral de enthousiaste reacties van leden die toch eerst wat sceptisch waren, raken de drie mannen. Ze hebben heel wat uurtjes geïnvesteerd in een project waar ze erg in geloven, en zijn zichtbaar blij dat het nu zo goed uitpakt.

"In de aanloop naar de verbouwing is er genoeg reuring geweest, maar toen de verbouwing vorderde, draaide de publieke opinie veelal 180 graden. "

Zonnepanelen, isolatie en lichtsensoren
Verschillende acties ter verduurzaming van het clubhuis zullen hun rendement gaan opleveren. Het plaatsen van zonnepanelen is er één van. Menig lid heeft al een keertje de zonnepanelen geteld op het dak. De te verwachten opbrengst van de zonnepanelen wordt nu geschat op een kwart van het gebruik van de club. Opmerkelijk is dat een van de grootverbruikers van energie de accu’s van de electrokarren zijn. Naast het plaatsen van panelen is het dak ook geïsoleerd. Dit zal naar verwachting een verdere besparing van het gasgebruik van 30% opleveren. Het plaatsen van lichtsensoren zal ook besparend werken. En loop je ’s avonds na een gezellige avond of een commissievergadering naar buiten, dan floept het licht aan en blijft minimaal een kwartier branden. Ook dit levert een kostenreductie op.

Fase 1 – Fase 2
Fase 2 omvat de uitbreiding van de kleedkamers, toiletgroepen, de vergader- en bergruimtes. Deze fase kan van start na raadpleging en toestemming van de Algemene Ledenvergadering. Tijdens de ALV (zie verslag pagina 6) geeft Bart van Hees als bestuurslid tekst en uitleg over de doorlopen eerste fase, en vraagt hij toestemming om door te mogen gaan naar fase 2. De tweede fase zal dan zijn doorstart vinden in november 2022. Een bewuste keuze, zodat pas na de zomerperiode de douches ontmanteld worden, om weer klaar te zijn voor gebruik bij de start van de competitie voorjaar 2023.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *