'Hoe moeilijker het huis is om te bouwen, hoe duurder het is.'

Wat kost een huis? Het is de meest gestelde vraag via ons contactformulier. Logisch ook, want als bouwplannen hebt is het fijn als je in een vroeg stadium weet wat er mogelijk is. We schreven al eerder dat het heel lastig is om een goede indicatie op afstand te geven, maar om toch een zo goed mogelijk beeld te geven, leggen we in deze blog uit hoe het (ongeveer) zit.

De reden dat we ons tot nu toe niet gewaagd hebben aan dit stuk: speculeren over bedragen is je begeven op glad ijs. Je kunt iemand met de beste bedoelingen helpen door hem of haar inzicht te geven in de te verwachte kosten, maar diezelfde persoon kan het je later lastig maken door later terug te grijpen naar een goedbedoeld advies. “Ja, maar toen zeiden jullie nog dit. En nu is het ineens duurder.”

Daarom willen we, voordat we verder gaan, graag het volgende met je afspreken: alles wat hieronder staat is bedoeld om je zo goed mogelijk te helpen. Aan de genoemde bedragen kunnen dus geen rechten worden ontleend en de kans dat prijzen stijgen in de toekomst is zo goed als zeker. (Net als het brood bij de bakker.)

Oké, daar gaan we dan. We vroegen huisontwerper Joeri Loozeman hoe het zit.

Joeri, wat kost een huis?

“Lastig hoor, de prijs van een huis wordt bepaald op basis van veel factoren.”

Oké, laten we die factoren er eens bij pakken. Hoe berekenen jullie de prijs van een huis?

“De gangbare manier om een indicatie te geven is het volume in kubieke meters maal de prijs per kubieke meter. De nieuwbouwhuizen die wij bouwen kosten ongeveer 400 tot 500 euro per kubieke meter. Een huis van 600 kuub, met vier slaapkamers boven, kost dan ongeveer tweeëneenhalve ton. Maar hier ga je dus al, want het kan ook goedkoper of duurder. Dit zegt nog heel weinig.”

Hoe wordt die prijs per kubieke meter dan bepaald?

“Het afwerkingsniveau is van invloed. Om het plat te zeggen: ga je voor een standaard kraan of voor een kraan van goud. Andere zaken die de prijs per kuub opdrijven: een extra badkamer, een tweede wc beneden, vloerverwarming, veranda en ga zo maar door. Ook het materiaalgebruik is een voorspeller van de kuubprijs, net als bouwlogica. Hoe moeilijker het huis is om te bouwen, hoe duurder het is. Om die reden is een rond huis van 400 kuub duurder dan een rechthoekig huis van 400 kuub. Dit heeft te maken met de factor tijd op de bouwplaats.”

Met welke kosten moeten mensen nog meer rekening houden?

“Bij een nieuw te bouwen huis krijg je te maken met de kosten voor het aanvragen van de bouwvergunning (leges kosten), aansluitkosten voor riolering, water, gas en elektra, ontwerpkosten en notariskosten. En natuurlijk is het slim om budget te reserveren voor de tuinaanleg en de inrichting. O, en vergeet de grond niet. Van je totale budget kan je gemiddeld maximaal zestig procent besteden aan de bouw van de woning. Op de website van de gemeente staan deze kosten meestal opgesomd.”

“Overigens draaien we de vraag ‘Wat kost een huis?’ meestal om. We beginnen bij de wensen en een budgetindicatie en kijken vervolgens wat er mogelijk is. Zo kunnen we heel gericht toewerken naar een droomhuis binnen jouw budget. Hoe specifieker de informatie van de opdrachtgever, hoe betrouwbaarder ons antwoord zal zijn.”

Wat adviseer je mensen die benieuwd zijn naar de mogelijkheden van hun budget?

“Kom gewoon eens langs en vertel over je plannen en wensen. Het geeft ons ook de gelegenheid om de informatie op te halen die we nodig hebben om een betere prijsindicatie te geven. Dan kunnen we direct kijken of er een klik is. Wel zo fijn als je samen een intensief traject ingaat.”

Dankjewel, Joeri.

Je ziet het, het is nog best lastig. Hopelijk geeft onderstaand rekenvoorbeeld een beeld van de kostenopbouw. Kijk daarnaast eens naar de modelwoningen die Joeri heeft getekend ter indicatie. Wil je specifieker weten wat de woning kost die jij in je hoofd hebt? Kom gerust eens langs. Dan bespreken we het onder het genot van een kop koffie.

Rekenvoorbeeld bij een budget van € 650.000

  • Grond: € 250.000
  • Bouwkosten: € 350.000
  • Legeskosten: € 10.500
  • Tuin en terrein: € 10.000
  • Ontwerpkosten: € 7.000
  • Bouwbesluittoets: € 700
  • Contructieberekening: € 2.150
  • Aansluitingen: € 6.450

Totaal: € 636.800

Recommended Posts

1 Comment

  1. Bedankt voor de informatie, mijn vrouw en ik zijn naar koopwoningen aan het kijken en we willen weten of we voor goede prijzen kijken. Natuurlijk zegt dit niet alles maar het geeft ons iets om te vergelijken. Dus het helpt ons zeker, met een beetje geluk vinden we snel een mooie woning.


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *