'Voor warm water zijn er ook al jaren goede alternatieven op de markt: warmtepompen.'
Sinds 1 juli 2018 mogen nieuwe woningen geen gasaansluiting meer hebben. Wat betekent dit als je net op het punt staat om een nieuw huis te laten bouwen? En wat als je een bestaande woning wilt aanpassen? In deze blog beantwoordt Gonard zes veel gestelde vragen over gasloos bouwen.
1. Kan ik alsnog een gasaansluiting krijgen in mijn nieuw te bouwen huis?
Helaas, als je na 1 juli 2018 nog geen vergunning had voor je nieuwe woning, zal je toekomstige woning geen gasaansluiting hebben. Het besluit van het kabinet staat vast. Met de maatregel stimuleert het kabinet het gebruik van duurzame warmtebronnen, terwijl het gasverbruik wordt teruggedrongen. De ambitie is om in 2050 alle huizen van het aardgas afgesloten te hebben. Gelukkig zijn er goede alternatieven. Een lekkere maaltijd koken, warm douchen en de thermostaat omhoog draaien: het blijft allemaal bestaan.
2. Wat zijn alternatieven voor een gasaansluiting in huis?
We gebruiken gas in huis als warmtebron. Een cv-ketel verwarmt het water, waarna we onbeperkt warm water uit de kraan of douche kunnen tappen. Warm water kunnen we ook door radiatoren of vloerverwarming laten stromen, met een verwarmd huis als gevolg. En natuurlijk gebruiken we gas om op te koken. Gas is al met al een ideale warmtebron. Maar gas raakt op en is daarom niet zo duurzaam.
Nu we de aardappelen niet langer op een gaspit kunnen gaarkoken, moeten we op zoek naar alternatieven. Gelukkig zijn er elektrische kookplaten in allerlei soorten en maten. Op de site van de consumentenbond lees je alles over het verschil tussen klassieke, keramische en inductie kookplaten. Zeker in combinatie met zonnepanelen op je dak is dit een duurzame keuze. Het is net even anders, maar eenmaal gewend werkt het prima.
Voor warm water zijn er ook al jaren goede alternatieven op de markt: warmtepompen. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht of uit de grond en geeft dit af aan water. Zo kun je alsnog genieten van een warme douche of een warm bad. Ook de vloerverwarming werkt prima in combinatie met een warmtepomp. Het belangrijkste verschil met gas is dat een warmtepomp water veel langzamer opwarmt dan een cv-ketel. Dit vraagt om ander gedrag (zie vraag 4).
3. Welke warmtepomp raden jullie aan?
Een lucht- of aardwarmtepomp is minder belastend voor het milieu en zodra je de investering hebt gedaan, geniet je van gratis warmte (mits zonnepanelen de benodigde stroom leveren). Maar welke kies je? En waarom? Persoonlijk verkiezen wij de aardwarmtepomp boven de luchtwarmtepomp. De reden: een aardwarmtepomp verbruikt minder elektriciteit en is, in tegenstelling tot een luchtwarmtepomp, niet afhankelijk van het weer. Het systeem is daarmee een stuk stabieler (en uiteindelijk ook duurzamer). Een aardwarmtepomp is wel een stukje duurder dan een luchtwarmtepomp, maar deze extra investering verdien je binnen zeven jaar terug vanwege het lagere stroomverbruik. Dus: kun je de investering aan, kies dan voor een aardwarmtepomp.
4. Waar moet je rekening mee houden in een huis zonder aardgas?
Een warmtepomp is een zogenaamde lagetemperatuurverwarming. Omdat de verwarming van je huis geleidelijk gaat – even flink opstoken is verleden tijd – is het van belang dat het huis goed wordt geïsoleerd, zodat er zo min mogelijk warmte verloren gaat. De ramen tegenover elkaar openzetten om de boel eens even flink te laten doorluchten is niet langer een goed idee. Iets anders waar je rekening mee moet houden is de beperkte voorraad warm water. Omdat water geleidelijk wordt verwarmd, maakt een warmtepomp gebruik van een warmteboiler. Een half uur heet douchen kan misschien nog net, maar dan loop je wel de kans op ruzie met je medebewoners.
5. Ik wil mijn huis verbouwen, kan ik het aardgas dan niet beter direct afsluiten?
Nu er veel wordt geschreven over gasloos bouwen, vragen mensen die hun huis gaan verbouwen zich af of het niet verstandiger is om ook van het gas af te gaan. Het antwoord is in veel gevallen ‘nee’. De isolatiewaardes van bestaande huizen zijn hiervoor niet geschikt. Omdat goede isolatiewaardes voor een warmtepomp van belang zijn, is het niet aan te raden om minder goed geïsoleerde huizen te gaan verwarmen met een warmtepomp. Een woning opnieuw isoleren zou natuurlijk kunnen, maar deze lasten wegen normaal gesproken niet op tegen de baten. Een hybride systeem kan wel een optie zijn.
6. Wat is een hybride warmtesysteem?
In een hybride warmtesysteem combineer je een cv-ketel als het ware met een luchtwarmtepomp. Laatstgenoemde doet het ‘werk’ als de omstandigheden goed zijn, terwijl de oude vertrouwde cv-ketel het werk kan overnemen als er meer stabiliteit en kracht nodig is, bijvoorbeeld in de wintermaanden. Onderstaand filmpje laat dit hybride warmtesysteem mooi zien.
Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over gasloos bouwen? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.
No comment yet, add your voice below!