'De bouw is opgeleefd, maar de jeugd ziet het nog niet.'
In de week van de Stöppelhaene ging gaeenswerken.nu live. Net als zeventien andere technische bedrijven in de regio Salland sloten wij ons aan bij dit initiatief van Platform Techniek Salland en Uitzendbureau Salland. Goed nieuws voor jongeren met interesse in techniek, want de banen liggen voor het oprapen! En nu maar hopen dat de Sallandse jeugd (jongens en meisjes, lezen jullie mee?) hun kans ruikt.
Het is allemaal waar: grondstoffen worden duurder, er worden meer en meer eisen gesteld aan ons werk en de lonen stijgen. Maar als ik eerlijk ben staan deze uitdagingen in schril contrast met het vinden van talentvol personeel. Het is al jaren mijn grootste uitdaging: goede jongens (meisjes zijn ook welkom) binden aan ons bedrijf. Dat een aantal ‘inleners’ ons al een tijdje goed ondersteunt is hartstikke fijn, maar het liefst leiden we onze jongens zelf op. Vanaf het begin.
Zelf opleiden
Zo doen we het al jaren. Sterker nog: het is een van onze krachten. Jongens als Michel, Morris , Sander en Robin: ze leerden het vak bij Mensink Bouwbedrijf en zijn dus vergroeid met ons DNA. Hen hoef ik niet uit te leggen wat het betekent om flexibel te zijn, mee te denken met onze opdrachtgevers en creatief te zijn. Ze zijn niet anders gewend. Deze onbewuste strategie – want ik vind het vooral ook heel leuk om met jonge knapen te werken – heeft geleid tot een sterke teamgeest. Ik durf wel te zeggen dat je een Mensink-medewerker er zo uitpikt.
Tijdens en na de crisis kwam de klad erin. De bouw lag op haar gat, ervaren bouwvakkers werden ontslagen en het beeld ontstond dat er in de bouw geen droog brood te verdienen viel. Begrijpelijk, want het was ook aanpoten in die periode. En toch zijn we altijd kansen blijven bieden aan enthousiaste, talentvolle, jonge jongens. Als ze beschikbaar waren tenminste.
Vakman in de dop
Inmiddels is de bouw weer helemaal opgebloeid, maar de jeugd lijkt het nog niet te zien. Vorig jaar dachten we na over een eigen campagne om de interesse van de jeugd te wekken voor ons bedrijf, maar door alle drukte kwam dat niet van de grond. Daarom waren we ook zo blij toen Uitzendbureau Salland en Platform Techniek Salland bij ons aanklopten met de vraag of mee wilden doen aan hun gezamenlijke initiatief gaeenswerken.nu. Daar hoefde ik geen seconde over na te denken.
Bij Mensink zoeken we een Vakman IDD, een vakman in de dop. Welk werk er voor hem (of haar) in het verschiet ligt? Van alles: kozijnen in elkaar timmeren, aanhangwagens laden en lossen, timmermannen ondersteunen op de bouwplaats, meelopen op onze ontwerpafdeling, noem maar op. We vinden het vooral belangrijk dat de Sallandse jeugd de kans krijgt om te ruiken aan dit mooie vak, want dat is het.
Iets blijvends achterlaten
Je kan een willekeurige timmerman of metselaar van ons aanwijzen, hem vragen waarom hij ooit koos voor de bouw en dit vak zo mooi vindt en hij zal (in zijn eigen bewoording) antwoorden: ‘Ik vind het heerlijk om met mijn handen te werken, iets blijvends achter te laten, lekker buiten te zijn en lol te maken met de jongens.’ Deze zin vertelt het hele verhaal. Werken op de bouw is buiten bezig zijn en bijdragen aan iets wat nog heel lang blijft staan. Aan het einde van de dag zie je wat je hebt gedaan.
Tachtig procent van de jongeren heeft een bijbaan. Van die jongeren werkt tachtig procent in een supermarkt, in de afwas of hij of zij loopt een krantenwijk. Goed bezig natuurlijk, maar wat nou als je diezelfde uren kan maken bij een bedrijf waar je de kans krijgt om een vak te ontdekken? Ik zou het wel weten. Kom maar op Sallandse jeugd!
Ben jij die afwasser of krantenjongen en heb je een vraag voor mij naar aanleiding van dit verhaaltje? Bel me gerust: 06 531 518 75. Ik vertel je graag meer over werken op de bouw.
No comment yet, add your voice below!