'We kochten altijd panlatten voor 26 of 27 eurocent per strekkende meter. Een paar keer knipperen met je ogen en die strekkende meter panlat is dubbel zo duur als voorheen.'​

Het rommelt op de (wereld)markt van bouwmaterialen. De staalprijs stijgt, de houtprijs schiet omhoog en prijzen van olie gerelateerde producten zijn onzeker. Een van de oorzaken: corona. Bijna dagelijks krijgen we mails van leveranciers die zich verontschuldigen. Omdat we niet weten hoe het prijsniveau van bouwmaterialen over een paar maanden is – dat weet niemand – adviseren we onze klanten om de grenzen van hun budget niet op te zoeken.

Ter illustratie: we kochten altijd panlatten voor 26 of 27 eurocent per strekkende meter. Dat metertje vurenhout kost inmiddels 40 eurocent. Wacht, klopt dat nog wel? Ik zoek het even op…

Herstel: 62 hele centen. Zo snel gaat het dus. Een paar keer knipperen met je ogen en die strekkende meter panlat is dubbel zo duur als voorheen. Gelukkig is de verdubbelaar nog niet overal ingezet.

Bouwkosten bestaan – naast onder meer arbeid en gereedschap – voor ongeveer dertig procent uit bouwmaterialen. Worden die bouwmaterialen een keer zo duur, dan stijgt de prijs van een woning dus met ongeveer vijftien procent. Een woning die eerst 333.000 euro kostte, kost met een beetje pech straks 383.000 euro.

Dat kán gebeuren, maar we weten niet óf het ook gebeurt. Dat is een vervelende situatie. We kunnen nu als een gek bouwmaterialen gaan hamsteren om ons te verzekeren van panlatten die 62 eurocent kosten, maar dan hebben we onze schuur straks vol liggen met panlatten. Willen we niet. We kunnen er ook voor kiezen om voor de woningen die we nu uitrekenen uit te gaan van het slechts mogelijke scenario denkbaar tegen de tijd dat we starten met de bouw. Dat wil zeggen: we bouwen die woning over een paar maanden voor 383.000 euro, terwijl we helemaal niet weten of het zo’n vaart zal lopen met de prijsstijgingen. Doen we dus ook niet.

Waar wij voor kiezen: we rekenen de woningen voor onze opdrachtgevers uit op basis van de materiaalkosten die vandaag gelden met daarbij de kanttekening dat we later – wanneer de bouw start – nog eens in gesprek gaan over materiaalkosten. Dat vinden wij de meest eerlijke oplossing, voor onszelf en voor jou. Het ontslaat ons bovendien van de verplichting om in glazen bollen te kijken, of om allerlei inkoopacties te doen om risico’s te vermijden. We hebben wel wat beters te doen.

De consequentie van deze aanpak is dat jouw woning tegen de tijd dat we beginnen met bouwen duurder kan zijn dan oorspronkelijk berekend. Waarschijnlijk geen vijftien procent duurder; de kans dat álle bouwmaterialen een keer zo duur worden is heel klein. Maar misschien wel drie, vier of vijf procent duurder. Dit betekent dat we onze klanten adviseren om niet langer de grenzen van hun budget op te zoeken. Zorg dat je geld overhoudt voor het geval dat de prijs voor die panlat verder stijgt.

Recommended Posts

1 Comment


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *