Het vriest en dus schreeuwt heel Nederland om de Elfstedentocht. Erik Hulzebosch zat al aan tafel bij De Wereld Draait Door en ook Erben Wennemars laat van zich horen. Kortom: de koek-en-zopie karren kunnen uit de stalling. Een leuke periode, zeker weten. Maar niet voor de bouw.

Vorst en bouwen is geen gelukkige combi. Zodra het kwik onder nul duikt, kent de bouwplaats de nodige uitdagingen voor onze jongens. De stijgers worden glad, kranen worden afgesloten, metselen gaat niet meer en ook timmerwerk wordt lastig door de dikke kleding die onze jongens moeten dragen. Vanwege de aantasting van materialen is zout strooien ook geen optie. De officiële regels schrijven voor dat wij onze mannen bij een gevoelstemperatuur van -6 graden of lager vrij moeten geven óf vervangend werk moeten aanbieden.

Zodra de vorst begint kunnen we meestal nog wel even door. Mede omdat we in de planning rekening houden met vorst in deze periode. Zo proberen we altijd een paar ‘binnenklussen’ te plannen in de winterperiode, zoals de renovatie van een boerderij. Zodra het ergens vastloopt door de vorst, springen onze jongens bij op plekken waar nog wel doorgewerkt kan worden.

Dat gaat meestal wel eventjes goed, totdat we als team in de hele breedte niet meer verder kunnen. Meestal ligt dat kantelpunt na twee weken aaneengesloten vorst. Dat is het risico van het vak, zullen we maar zeggen. Ons ertegen verzekeren kan wel, maar die premies zijn dusdanig hoog dat we daar bewust niet voor kiezen. Dat betekent wel dat een strenge winter het verschil kan zijn tussen zwarte en rode cijfers aan het eind van het jaar.

Jammer voor Erik Hulzebosch en Erben Wennemars, maar je begrijpt dat die Elfstedentocht er wat ons betreft voorlopig niet komt.

Zelf niet te veel hinder van de vorst ondervinden rondom je huis? Neem dan deze vier maatregelen:

  1. Sluit de buitenkraan af. Water zet uit als het bevriest, waardoor bevroren leidingen voor schade kunnen zorgen. Tegenwoordig worden er overigens ook vorstvrije buitenkranen gemaakt.
  2. Haal je exotische planten naar binnen. Lang niet alle planten kunnen tegen vorst. In de lente weer genieten van een kleurrijke tuin? Haal de kwetsbare exemplaren dan naar binnen. Vliesdoek aanbrengen is ook een optie.
  3. Haar terracotta potten en bakken naar binnen. Deze kunnen kapot vriezen bij vorst. Je kunt de bakken ook beschermen met noppenfolie.
  4. Neem even een kijkje op je platte dak als de dooi haar intrede doet. IJsvorming kan de afvoer van water belemmeren.
 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *