'De manier waarop we de elementen reeds verwerken bleek zo gek nog niet.'

Duurzame woning bouwen? Dan is een dak met hoge isolatiewaarden een must. Dit kunnen we als bouwbedrijf realiseren door gebruik te maken van hoogwaardige dakplaten, zoals Unidek dakelementen van producent Kingspan. Voor een optimaal resultaat is het dan wel van belang dat we de dakplaten op de juiste manier verwerken op het huis. Voor de hoe-vraag reisden we afgelopen dinsdag met de hele bubs naar het Kingspan hoofdkwartier in Gemert.

De Unidek dakelementen van Kingspan zijn hypermodern. Door veranderende eisen op het gebied van luchtdichtheid en isolatie zijn ze de laatste jaren aangepast en doorontwikkeld. De kern van de elementen bestaat uit EPS Platinum, een high tech, duurzaam en milieuvriendelijk isolatiemateriaal. De dakplaten zijn volledig recyclebaar en hebben een zeer lange levensduur. Tot zover ons promopraatje voor Unidek (we krijgen hier niet eens voor betaald).

Omdat een dak bestaat uit meerdere van deze elementen is het van groot belang dat de afzonderlijke platen op de juiste manier gemonteerd en geschakeld worden. Hoe dat moet, dat leerden we in Gemert.

Dinsdagochtend om 07.00 uur vertrokken we, samen met special guests Jeroen Holterman en Marcel Burger van RaabKarcher, naar Gemert. Daar aangekomen werd de groep opgedeeld in twee, waarbij helft één aan de slag ging met het praktijkgedeelte. De opdracht was om meerdere dakplaten luchtdicht aan elkaar te leggen. Daarbij kregen de jongens niet alleen tips (we ontdekten onder meer dat er een fijne standaarden leverbaar zijn voor het verjongen van goten en boeien alsmede voor het ravelen van dakramen) maar ook complimenten. De manier waarop we de elementen reeds verwerken bleek zo gek nog niet.

Opvallend was dat vooral kantoormedewerkers vooraan stonden tijdens de praktijkopdrachten. Blij om eindelijk weer met de handen te werken Jurgen, Joeri, Gonard, Udo en Arjan?

De tweede groep ging aan de slag met het theoretische gedeelte. Onze kennis over luchtdichting werd bijgespijkerd, de technische mogelijkheden werden uitgelegd en we kregen tips over esthetische details. We leerden onder andere hoe we zonnepanelen fraai kunnen integreren in de dakpannen. Daarnaast waren er leuke proeven in het lab rondom het thema duurzaamheid. Zo ondervonden we aan den lijve dat EPS Platinum veel minder vocht opneemt dan glas of steenwol. Hadden we niet gedacht.

Ciruclaire economie

Wat we ook nog oppikten in de wandelgangen: Unidek is al aan het investeren om straks mee te kunnen doen in de circulaire economie. Er wordt op dit moment een hal gebouwd waar rest en sloopmateriaal op grote schaal geschikt wordt gemaakt voor verwerking in nieuwe producten. Op dit moment doen ze dat ook al wel, maar ze verwachten dat dit in de toekomst groot gaat worden. Er is veel gaande in Gemert, dat is een ding wat zeker is.

Hoe dan ook: al met al een hele nuttige dag, die we hebben afgesloten met een hapje en een drankje in de Sallandseberg in Nijverdal. Bedankt voor de uitnodiging, Unidek. Wij gaan ons best doen om jullie duurzame dakplaten zo goed mogelijk te verwerken op de huizen die wij bouwen.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *