Metselmachines zijn in opkomst. Robots als SAM en Hadrian zijn in staat om tot duizend stenen per uur te leggen, daar waar een goede metselaar hooguit 500 stenen per dag legt. De robot is nooit moe, nooit ziek en wil nooit op vakantie. Is dit de toekomst? Gonard Mensink geeft antwoord.

Waarom metselen jullie nog niet met een robot?

Gonard: “Zoals met elke nieuwe techniek is het de vraag: wat kost het, en hoe lang duurt het voordat we de machine hebben terugverdiend. Het duurt altijd even voordat een innovatie als deze gemeen goed is. Vergelijk het met de opkomst van het zonnepaneel. We zitten nu in een fase waarin het alleen voor hele grote of specialistische bouwbedrijven interessant is om een metselrobot aan te schaffen. Zij kunnen de machine immers fulltime laten metselen. Pas als de techniek goedkoper wordt, is het ook voor bouwbedrijven zoals wij interessant.”

Is dit de toekomst?

“Dat verwacht ik wel. We kunnen al jaren koeien melken met een robot. Dan is een metselrobot niet meer zo lastig, lijkt mij. Ontwikkelingen kun je niet tegenhouden. En dat hoeft ook niet, want meestal brengen ze alleen maar vooruitgang.”

 

Wat betekent dit voor de metselaars bij Mensink en ander bouwbedrijven?

“Voor goede metselaars is altijd plek in de bouw. Ook in de toekomst. Bij een specialistisch renovatieproject zal een metselrobot haar waarde niet bewijzen. Als het aankomt op echt vakmanschap, wint de metselaar het altijd. Maar een robot zal wel arbeidsplaatsen innemen bij nieuwbouwprojecten met grote oppervlaktes metselwerk. Voor dat soort projecten is de metselrobot een goede uitkomst.”

 

Wat zijn de voordelen van een metselrobot?

“Voor onze jongens zal het werk minder fysiek worden. En dat is positief, met het oog op de huidige AOW-leeftijd. We moeten allemaal langer doorwerken. Dan is het fijn als het zware werk uitgevoerd kan worden door een machine. Daarnaast verwacht ik dat de robot ervoor gaat zorgen dat bouwen sneller en goedkoper wordt. Er zijn immers minder manuren nodig voor het bouwen van een huis. Eigenlijk zijn er alleen maar voordelen.”

 

Wat zou je willen zeggen tegen metselaars in opleiding?

“Zie de robotisering van je werk als een kans, en niet als een bedreiging. Jouw werk wordt alleen maar interessanter. Van metselaars zal meer kennis en kunde worden gevraagd. Het is aan hen om de machine te bedienen en te benutten. In dat opzicht is de metselrobot gewoon extra gereedschap, naast de troffel, beitel en voegspijker.”

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *