Maaike en Martijn: ‘We droomden van een huis aan het water met een tuin rondom’

 In Bouwblog Maaike en Martijn

Een huis bouwen is niet niets. Het is een intensieve tijd, met een hoop geregel en veel beslismomenten. Maar bouwen is ook heel leuk. Benieuwd hoe onze opdrachtgevers het bouwproces ervaren? In deze blogreek geven Maaike en Martijn een kijkje achter de schermen bij de bouw van hun huis in Zwolle. Vandaag hun eerste blog.

Door Maaike en Martijn van Amstel

De wens om een vrijstaand huis te bouwen is er altijd geweest. We droomden van een huis met een tuin rondom en een plek aan het water, zodat de kinderen – Thieye (10), Tjin (4) en Mei Lie (1) – daar in de zomer met een bootje kunnen varen of in de winter lekker kunnen schaatsen. We hebben in Zwolle een aantal keer meegedaan met lotingen voor kavels en vorig jaar mei was het raak. We werden ingeloot voor een kavel aan het water in Stadshagen in Zwolle. Niet verwacht, wel gebeurd.

De voorzijde van het huis

Daarna hebben we met architecten en bouwbedrijven gesproken en ook met vrienden die zelf ook een huis hebben gebouwd. Via onze vrienden Gert en Coriene kwamen we uit bij Mensink. Het enthousiasme van onze vrienden, de varkensschuur waar Mensink destijds vanuit werkte, de open begroting en het leuke gesprek met Joeri hebben ons doen besluiten om het avontuur aan te gaan met Mensink.

De eerste schetsen

Ter voorbereiding op de eerste schetsen van Joeri hebben we een moodboard gemaakt met stijlkenmerken van huizen die ons aanspreken. In het kort: een moderne, tijdloze woning. In een aantal gesprekken zijn die wensen omgezet in de eerste schetsen. Daarbij hebben we niet al te veel rekening te houden met het beschikbare budget. Vanaf de eerste schets hadden we het gevoel dat het ‘ons’ huis was. Uiteindelijk hebben we er een paar maanden over gedaan om tot het definitieve ontwerp te komen.

Daarvoor hebben we ons budget uiteindelijk verhoogd. Het bedrag wat we afgaven tijdens ons eerste gesprek, bleek niet te matchen met onze woonwens. Dus het was kiezen: of ons budget verhogen en onze droom waarmaken, of vasthouden aan ons budget en concessies doen. We hebben voor het eerste gekozen. De voorkant van het huis is meer gesloten en de achterzijde van het huis is open. Daar vind je veel glas, zodat we vanuit de woonkamer en slaapkamers de tuin in kunnen kijken. Ook onze wens om een ruime hal te creëren is overeind gebleven.

De fundering staat

Het ontwerpproces was voor ons een intensieve fase, waar we ook al veel keuzes hebben gemaakt met betrekking tot de materialisering van ons huis. We hebben veel tijd besteed aan de raampartijen aan zowel de voorzijde als de achterzijde van de woning. Veel varianten zijn de revue gepasseerd om tot het uiteindelijk ontwerp te komen. Gelukkig konden we gebruik maken van 3D-modellen die een goed beeld geven. In de eindfase hebben we de primeur gehad om ons huis met een VR-bril in het ‘echt’ te zien.

Acht maanden in spanning

Nu de bouw begint, is het voor ons minder intensief. Veel keuzes hebben we immers al gemaakt. Wel zijn we van plan om lekker vaak te gaan kijken. Nu de fundering er ligt, begint het echt te leven. Het is ook spannend. Wordt het net zo’n fijne plek als waar we nu wonen? En welke buren krijgen we? Het zijn vragen die we pas over heel wat maanden kunnen beantwoorden.

Het duurt nog acht tot negen maanden voordat het huis af is. Dat vinden we wel lang, maar gelukkig kunnen we door de vorderingen die worden gemaakt steeds beter zien hoe het huis eruit komt te zien. We kijken nergens echt tegenop, omdat we redelijk weten wat ons te wachten staat. Udo en Joeri houden ons goed op de hoogte over de planning. We zullen zien hoe het gaat. Op deze plek houden we jullie op de hoogte.

Laatste Berichten

Laat een reactie achter

Stuur ons een berichtje

Stuur ons een berichtje. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Start typing and press Enter to search