Coen en Renate: ‘De tekening pakt beter uit dan we hoopten’

 In Geen categorie

Bij de bouw van een huis komt er veel op je af. Het is een roerige tijd met een hoop geregel en veel beslismomenten. En toch kan bouwen heel leuk zijn. Ben je benieuwd hoe opdrachtgevers het bouwproces ervaren? In deze blogreeks geven Coen (50) en Renate (48) Bongers een kijkje achter de schermen bij de verbouw van hun ‘vernieuwbouwboerderij’ net buiten Zwolle. Vandaag hun laatste blog, over de laatste loodjes en het eindresultaat.

Door Coen en Renate Bongers

We besloten onze vorige blog met woorden als ‘afbouw’, ‘hang- en sluitwerk’ en ‘voorspoedig’. Hoe voorspoedig alles ook lijkt te gaan, de laatste loodjes zijn ook deze keer weer zwaar – in meerdere opzichten.

Tegenslag
Allereerst bleken onze vloertegels niet op tijd leverbaar, ondanks beloften bij het plaatsen van de bestelling bij de leverancier. Om vertraging te voorkomen, zochten we andere tegels uit die snel leverbaar zijn (en eigenlijk ook mooier). Een lokale leverancier heeft daartoe zijn best gedaan. Ook duurt het plaatsen van de kozijnen veel langer dan gepland. Hierdoor moeten we het langer doen met plastic in plaats van glas op de plaatsen waar de kozijnen komen. En als de kozijnen dan uiteindelijk komen meldt de gemeente onverwacht dat de weg bij ons voor afgesloten moet worden, juist op de dag dat de kozijnen per dieplader naar ons huis komen …. Dat komt allemaal goed gelukkig (hoewel niet alle kozijnen geleverd kunnen worden en er wat schoonheidsfoutjes inzitten).

Het wordt allemaal opgelost maar het kost tijd.

Ondertussen, en dat is het goede nieuws, wordt iedere dag meer en meer zichtbaar hoe het er uit gaat zien. Wat een verschil, zo’n afgewerkte muur en een glad plafond! Als dan ook de keuken de kozijnen worden geplaatst, zie je dat het huis steeds meer op de tekening gaat lijken die we vorig jaar samen met Gonard en Joeri hebben gemaakt.

1,5 speciekuip vocht per dag
De laatste fase staat ook in het teken van vocht en kou: de temperaturen gaan richting winter en de verwarming en elektra zijn nog niet aangesloten. Met het storten van vloeren en afwerken van muren besef je pas hoeveel vocht er in een huis komt bij verbouwen. Gelukkig doen bouwdroger en bouwverwarming hun werk: meer dan 1,5 speciekuip vocht per dag komt er in het begin uit. Wel betekent dit dat het tegelen van badkamer en vloer wat later start dan gedacht: het is te nat.

Rond de jaarwisseling was het nog drukker dan normaal in de bouw. Ook voor de timmermannen, elektriciens, badkamermonteurs, tegelaars en kitters zijn het de laatste loodjes. Uiteindelijk is ons huis rond 20 december echt klaar voor de oplevering. Binnendeuren, plinten, deurlijsten, elektrapunten, rookmelders, ketel en verwarmingen boven: het zit er bijna allemaal in. Als Gonard komt kijken om de opleverpunten te bespreken, komt hij zelf nog met aan aantal punten waarvan hij ziet dat ze beter kunnen. Net voor de kerst kunnen we over. 

Ruimtelijk, praktisch, mooi
De tekening pakt uit zoals we hoopten, of nee, eigenlijk beter dan we hoopten ruimtelijk, praktisch en vooral mooi: we zijn nog steeds blij dat Gonard ons heeft uitgedaagd om beneden tot een andere indeling te komen, zoals we in onze eerste blog bespraken. We genieten er iedere dag van.

Terugkijkend zien we een mooie bouwtijd met ups en zeker ook downs. Maar overall hebben we nu een prachtig huis en zijn we blij dat we voor Mensink hebben gekozen destijds: mede dankzij de korte lijntjes, bemoediging en creativiteit van Mensink hebben wij nu een heerlijke woonstek.

Laatste Berichten

Laat een reactie achter

Stuur ons een berichtje

Stuur ons een berichtje. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Start typing and press Enter to search