Dit was het jaar 2018 voor Mensink Bouwbedrijf

 In Geen categorie

In de bouw loopt het onverminderd storm. Maar omdat alles went, is de rust bij Bouwbedrijf Mensink teruggekeerd. 2018 was het jaar waarin we ondanks alles best lekker hebben gewerkt. Met dank aan de tijd, die haar werk deed. Een terugblik.

Op 15 september 2017 schreef ik een blog waarom we een aanvraagstop invoerden. Het werk werd ons teveel. Nu, ruim een jaar later, kunnen we concluderen dat er weinig is veranderd in de bouw. De markt is onverminderd oververhit en nieuwe werken binnenhalen is nog steeds geen uitdaging. Ongezond? Zeker weten. Tegen mensen die ons bellen zeg ik daarom (met een knipoog): ‘Bel over twee jaar maar terug.’ Mensen zijn verrast als ik dat zeg, maar als ik het uitleg (iedereen heeft baat bij een markt in balans, ook u), begrijpen mensen me heel goed.

Een steen in een plas water

Is er dan niets positiefs te melden? Zeker wel. 2018 bleek het jaar waarin we vertrouwd raakten met de nieuwe werkelijkheid. (En dat alles ondanks de lastige omstandigheden, maar daarover later meer.) Eind 2016 kwam er iets met grote vaart op ons af: een heleboel werk. En zoals dat altijd gaat met hevige veranderingen, hebben mensen tijd nodig om zich aan te passen.

We hadden net een modus gevonden om ons door de crisis heen te slaan toen alles opeens anders moest. Een aantal jongens vertrok, we gingen werken met inleners waardoor onze club alsnog groeide, de grondstofprijzen stegen, leveranciers kwamen hun afspraken niet na en zo kan ik nog wel even doorgaan. We moesten ons, kortom, aanpassen.

Uiteindelijk zakt zo’n nieuwe situatie altijd weer recht. Vergelijk het maar met een steen die je in een plas water gooit. Dat levert eerst een hoop trillingen op, maar als de tijd haar werk doet, wordt het vanzelf weer rustig. In die fase zitten we nu. Nieuwe jongens zijn opgenomen in de groep en we hebben een en ander opgetuigd om de lijntjes kort te houden.

Korte lijntjes faciliteren

In de crisis, toen we het werk nog met 35 mensen deden, sprak ik iedereen. Jongens hadden alle gelegenheid om zorgen en twijfels met mij te delen. Ik was op de hoogte van dat wat er speelde op de bouwplaats en handelde daarnaar. Andersom had ik de mogelijkheid om belangrijke informatie één op één door te geven. Die zekerheid viel weg toen ons bedrijf groeide. De aantallen werden simpelweg te groot voor korte lijntjes. Het gevolg: hier en daar onrust, een beetje gemopper en af en toe wat frustraties.

Omdat die informatie-uitwisseling essentieel is voor een bouwbedrijf zonder catalogus en bijbehorende vastigheden, voerden we vorig jaar werkgroepen in. Doel: de korte lijntjes zoals die voorheen vanzelfsprekend waren faciliteren. Zodat we op kantoor op de hoogte blijven van dat wat er speelt op de bouwplaats. Daarnaast hebben we een interne nieuwsbrief in het leven geroepen, waarin we onze jongens op de hoogte brengen van ontwikkelingen en alles wat ze moeten weten. Allemaal goede initiatieven, maar de grootste winst is dat de tijd haar werk heeft kunnen doen.

Positieve balans

Nog even over die omstandigheden. 2018 was het jaar van een (voor Nederlandse begrippen) vervelende winter met een heftige storm (dus veel schade) en een buitensporig hete zomer. We werden zelfs genoodzaakt om een tropenrooster in te stellen en hebben weken lang te weinig werk verzet. In 25 jaar Mensink Bouwbedrijf was dit het jaar met het meest extreme klimaat. En dan hadden we ook nog te maken met enorme prijsverhogingen, laagwatertoeslag, in februari getekende contracten met leveranciers die in maart eenzijdig werden verbroken, lange levertijden en nu weer beton issues. Allemaal part of the game.

Omdat we nauwelijks tijd kwijt waren aan acquisitie, alle jongens aan het werk konden houden, en de verplichte invoering van gasloos bouwen goed op hebben gevangen, hebben we alsnog (weliswaar bescheiden) zwarte cijfers geschreven. Dat stemt tevreden. Het groene licht voor nieuwbouw aan de Broeklanderdijk geeft bovendien genoeg reden om met veel energie naar volgend jaar te kijken.

Bedankt voor 2018, fijne feestdagen en tot volgend jaar.

Gonard Mensink

Laatste Berichten

Laat een reactie achter

Stuur ons een berichtje

Stuur ons een berichtje. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Start typing and press Enter to search