Coen en Renate: ‘Het begint nu ergens op te lijken’

 In Geen categorie

Bij de bouw van een huis komt er veel op je af. Het is een roerige tijd met een hoop geregel en veel beslismomenten. En toch kan bouwen heel leuk zijn. Ben je benieuwd hoe opdrachtgevers het bouwproces ervaren? In deze blogreeks geven Coen (49) en Renate (48) Bongers een kijkje achter de schermen bij de verbouw van hun vernieuwbouwboerderij net buiten Zwolle. Vandaag deel 2, over kleine tegenslagen en flexibele oplossingen.

Door Coen en Renate Bongers

‘Het is nu echt begonnen …’, zo besloten we ons eerste blog. Met terugwerkende kracht zou je dat een understatement kunnen noemen. Na zes weken slopen, hebben we het uit handen gegeven. Best spannend. Maar daarmee is wel de opbouw, of vernieuwbouw zoals we het zelf vaak noemen, in gang gezet. Daar waren we ook aan toe, want het stof en het puin komt je op een gegeven moment de oren uit.

Tegenvaller
Gaat nu alleen nog maar vooruit en goed? Nee. Een deel van de originele draagconstructie van de woning bleek niet goed genoeg en moest vervangen worden. Een tegenvaller. Daarnaast hebben we besloten om toch nog wat meer muren te verwijderen. Opnieuw twee containers bouwpuin.

Het gat in de achtergevel

Robin en Alex, de timmermannen van Mensink waarmee we korte lijntjes onderhouden, zeggen dat het erbij hoort. Gelukkig kunnen we zaken met hen snel overleggen. Daarbij scheelt het dat wij naast de bouwplaats wonen. Robin komt steeds met goede ideeën en tips. Dat er extra muren gesloopt moeten worden is niet fijn, maar Mensink wil net als ons een goed eindresultaat. Dan is het alleen maar fijn om tips te krijgen. Ook over de te vervangen draagconstructie hebben we goed gesproken. Door te sparren kwam er uiteindelijk een mooie oplossing.

Opbouwfase
Iedere dag opnieuw kijken we bij thuiskomst naar de vorderingen die Robin en Alex hebben bewerkstelligd. De ene dag is dat meer zichtbaar dan de andere, maar zo langzaamaan zie je dat we echt in de opbouwfase zijn beland. Dat bleek helemaal toen de vloerisolatie geplaatst werd en de betonvloer werd gestort. Nu begint het ergens op te lijken!

Een heus schrikmoment hadden we toen er in de achtergevel een gat werd gemaakt. Natuurlijk wisten we dat een deel van de achtergevel ‘wat bijgewerkt’ moest worden, maar we wisten niet dat dit tot een gat zou leiden. Robin zei nuchter: ‘Ach iedereen heeft een schrikmoment tijdens een verbouwing. Dit is jullie moment.’ Tot nu toe is het daar bij gebleven.

‘We hebben weer het gevoel dat we door een huis lopen in plaats van een bouwval.’

Tekeningen zijn inschattingen
Nu, na zo’n negen weken bouwen, zien we waar het uiteindelijk op uit gaat komen. Alle muren zijn geplaatst, alle elektra, alle riolering en alle isolatie ook en als dan de muren en plafonds voorzien worden van betimmering en gips zie we de tekeningen tot leven komen. We hebben weer het gevoel dat we door een huis lopen in plaats van een bouwval. In gedachten staan we al te koken met uitzicht op de tuin. Bijna jammer dat we nog even geduld moeten hebben.

Een bijkomstigheid van plannen en tekeningen is dat ze meestal niet kloppen. Tekeningen zijn eerder inschattingen. Ook nu blijkt dat het geval. Gelukkig heeft Gonard de planning zo opgezet dat de vertraging gering is. Er is i

n overleg veel te regelen en met wat flexibiliteit van toeleveranciers komen we er uiteindelijk goed uit. Voorbeeldje: de oude kozijnen zijn vast  verwijderd, toen bleek dat de nieuwe vertraging hebben opgelopen. Plastic houdt de wind nu tegen. Het hoort erbij. Daarnaast blijk een kast in de badkamer niet te passen, maar ook daar komen we wel uit.

Met nog ongeveer zes weken te gaan komen we nu in de fase van de afbouw. We gaan hang- en sluitwerk uitzoeken, deuren, vensterbanken en dat soort zaken. Al met al gaat het best voorspoedig …

Deze berichten vind je misschien ook interessant
Comments
 • gerda
  Beantwoorden

  Goed gedaan. Jullie zijn bikkels.
  ik hoop dat jullie met de kerst dagen daar met zijn alleen aan tafel kunnen zitten. En het nieuwe jaar met minder zorgen tegemoet gaat.
  En ik kom het zeker dan bewonderen.
  Succes. bedankt voor het bericht.

  Hartelijk groet Gerda

Laat een reactie achter

Stuur ons een berichtje

Stuur ons een berichtje. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Start typing and press Enter to search