Coen en Renate Bongers: ‘Alleen de buitenmuren, het dak en de gebinten blijven’

 In Geen categorie

Bij de bouw van een huis komt er veel op je af. Het is een roerige tijd met een hoop geregel en veel beslismomenten. En toch kan bouwen heel leuk zijn. Ben je benieuwd hoe opdrachtgevers het bouwproces ervaren? In deze blogreeks geven Coen (49) en Renate (47) Bongers een kijkje achter de schermen bij de verbouw van hun vernieuwbouwboerderij net buiten Zwolle. Vandaag deel 1.

Door Coen en Renate Bongers

En dan zien we opeens ons droomhuis langskomen, via Facebook nog wel. Niet dat we concreet op zoek zijn naar een huis, verre daarvan eigenlijk. Maar ooit willen we wat meer buiten gaan wonen, liefst een ouder boerderijtje buitenaf. Omdat het huis vlakbij Zwolle staat – waar we nu heerlijk wonen met drie opgroeiende zoons en labrador Ollie – en van buiten en qua ligging erg mooi lijkt, besluiten we de stoute schoenen aan te trekken en gewoon eens even te kijken. Dat hadden we beter niet kunnen doen …

Bruin en gedateerd

Het droomhuis is oud en eigenlijk is alles binnen bruin en gedateerd. Ook niet onbelangrijk: er zit asbest in het dakbeschot en we zien kozijnen en radiatoren die hun beste tijd hebben gehad. En de vloeren, muren, badkamer, keuken en … De prijs is er echter wel naar en als we door onze oogharen naar het huis kijken zien we veel mogelijkheden.

Hoe het was …

Maar ja, we hebben helemaal geen verhuisplannen, laat staan dat we zo grondig willen gaan verbouwen. Bovendien moeten we ons eigen huis eerst nog zien te verkopen en hoe financier je al die verbouwingen? Dat zal niks worden, denken we. Maar stiekem blijven we wel enthousiast en voor we het weten gaan we toch op zoek naar financiering, kijken we wat ons huis op zou kunnen brengen en zoeken we iemand die verstand heeft van asbest en verbouwingen.

Doe het in een keer goed

Met Mensink hebben we meteen een klik: nuchter, helder, creatief en eerlijk. Zo eerlijk dat we weten dat er voorlopig geen capaciteit is in de werkvoorraad voor onze klus. Intussen lukt de financiering van het huis wonderwel snel. We besluiten een bod op het huis uit te brengen, want er zijn inmiddels meer klussende kapers op de kust, zo horen we van de makelaar. Daarna gaat het heel snel. Ons bod wordt geaccepteerd en voor ons huis staan de kopers ook in de rij – binnen een week is het verkocht. Omdat we een goed gevoel hebben bij Mensink besluiten we om zonder verbouwing in het huis te trekken en de verbouwing later uit te laten voeren.

Als Gonard ons huis komt bekijken, daagt hij ons uit om eens wat verder te kijken dan de bestaande indeling en ook geeft hij ons mee dat het dak eigenlijk nog heel goed is en je beter met opnieuw opbouwen beneden kunt beginnen. Zijn advies: doe het in een keer goed, dan ben je er ook in een keer vanaf. Het keuzes maken begint.

Een nieuwe indeling

Nu we in het huis wonen, komen we achter meerdere zaken die we niet praktisch vinden. Gonard geeft ons opdracht om op papier zelf een indeling te maken, waarbij we – als zijnde vrije opdracht – alle binnenmuren mogen weghalen. We komen verrassend genoeg tot bijna dezelfde indeling, alleen heeft ontwerper Joeri Loozeman van Mensink Bouwbedrijf een aantal slimme(re) oplossingen. Als de vergeten plek voor de wasmachine ook nog wordt toegevoegd weten we het zeker: na de bouwvak 2018 gaat de opbouw beginnen. En wij gaan aan de gang met het uitzoeken van een keuken, badkamer en vloeren en wat al niet meer.

Na het sloopwerk …

Uiteindelijk krijgen we een vernieuwbouwboerderij: de buitenmuren, dak en de gebinten blijven staan maar verder gaat alles vanbinnen nieuw worden gebouwd: van muren en vloeren tot elektra, riolering, water en ga zo maar door.

Slopen maar

Gaat Mensink alles doen? Nee. Het sloopwerk hebben we in de zomervakantie zelf gedaan. Dat scheelt vanzelfsprekend in de kosten en klussen vinden we niet erg om te doen. We hebben eerder een oud huis gehad en opgeknapt (niet zo grondig weliswaar). Gonard denkt goed mee en waarschuwde ons: ‘Voor kantoorwerkers als jullie zal het fysiek niet meevallen.’

Half juli zijn we gestart met slopen. Gonard heeft niets teveel gezegd: de eerste week beseffen we door de spierpijn hoeveel spieren we hebben. Uiteindelijk moet er ook wat meer gesloopt worden dan op voorhand gedacht: ruim acht containers met bouwpuin en drie containers hout worden afgevoerd. Maar met vrienden en familie erbij lukt het om ondanks de hitte het hele huis vanbinnen ‘leeg te trekken’. Als Mensink op 28 augustus begint, kijken timmermannen Robin en Alex van binnen naar een totaal leeg huis. De vloer is zand en het plafond is hout. Daartussen vind je nog een paar muurtjes en gebinten.

Het is nu echt begonnen …

Deze berichten vind je misschien ook interessant
Showing 4 comments
 • Rita
  Beantwoorden

  Ontzettend leuk om te lezen.
  Oude herinneringen komen weer boven van ons eigen boerderijproject zo’n 20 jaar geleden.
  Het gaat jullie lukken om je eigen droomhuis te krijgen.
  Lieve groetjes van ons

 • Mariet en Henk
  Beantwoorden

  Wat mooi Renate en Coenen.
  Succes met de bebouwing.

 • Erwin
  Beantwoorden

  Ha Coen ik ga dit v ik Ben!

 • Jan knopert
  Beantwoorden

  Succes met de verbouwing.

Laat een reactie achter

Stuur ons een berichtje

Stuur ons een berichtje. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Start typing and press Enter to search