Bouwblog van Sven en Inez (deel 4)

 In Bouwblog Sven en Inez

Bij de bouw van een huis komt er veel op je af. Het is een roerige tijd met een hoop geregel en veel beslismomenten. Maar bouwen is vooral heel erg leuk. Ben je benieuwd hoe opdrachtgevers het bouwproces ervaren? In deze blogreeks geven Sven Slinkman (26) en Inez Oldeboer (24) je een kijkje achter de schermen bij de bouw van hun huis aan de Marsweg in Middel.

Het zit er op. Althans, voor Mensink. Sander en Alex waren gisteren voor het laatst. Werkvoorbereider Arjan komt nog langs om de woning officieel op te leveren en daarna ligt het helemaal in onze eigen handen. Ging dat een beetje snel voor je? Kunnen we ons voorstellen. Vinden wij zelf ook! We wisten dat de woning voor de bouwvak opgeleverd zou worden, maar nu al hadden we niet verwacht. We zijn er vanzelfsprekend erg blij mee. Qua planning komt het ons goed uit. Omdat de dagen in deze tijd van het jaar lekker lang zijn, kunnen we ’s avonds nog veel doen.

In de afgelopen periode is er heel veel gebeurd in en rondom ons huis. De muren op de bovenverdieping en de binnenmuren op de begane grond zijn gemetseld, de balkenconstructie op de bovenverdieping is geplaatst, de muren zijn geïsoleerd, de dakplaten zijn geplaatst en de dakpannen gelegd. Als je dit allemaal bij elkaar optelt dan krijg je iets wat al heel erg op een huis lijkt ;).

 

Nu het werk voor Mensink erop zit ligt de bal volledig bij ons. In sommige gevallen is een woning al helemaal af als de aannemer het huis overdraagt, maar in ons geval is dat nadrukkelijk niet zo. Wij hebben ervoor gekozen om een casco woning te laten bouwen en de afbouw zelf te doen. Omdat we het leuk vinden, omdat we handige vrienden en familie hebben en omdat we daarmee kosten besparen.

300 uur
Wat er zoal nog moet gebeuren? Onder andere het bevestigen van de gevelplanken. Deze planken worden binnenkort geleverd. Voor vakmannen staat voor de bevestiging van de planken ongeveer 150 manuren. Omdat we dit niet elke dag doen hebben we de verdubbelaar ingezet. 300 uur, een hele kluif dus. Verder kunnen we de kozijnen schilderen, de meterkast timmeren en het glas bestellen. Zo gaan we stap voor stap richting het eindresultaat. Gelukkig vinden we het doe-het-zelven erg leuk. En we hebben hulp, dat scheelt ook (een hoop).

Echte tegenvallers hebben we (nog) niet gehad. Toch zijn er dingen die we achteraf anders hadden gedaan. Neem de badkamer en de slaapkamer. Uit financieel oogpunt hebben we er in eerste instantie voor gekozen om die op de begane grond te plaatsen (en voorlopig nog niets met de bovenverdieping te doen). Later in het ontwerpproces hebben we de slaapkamer alvast naar boven gehaald. Tijdens de bouw kwamen we vervolgens tot het inzicht dat de badkamer ook beter op de bovenverdieping kan (daardoor krijgen we meer ruimte beneden). Bepaalde werkzaamheden zijn hierdoor voor niets geweest. Dat is jammer, maar absoluut geen ramp. Het hoort er bij.

Dakpannen leggen
En ja, soms gaat er ook wel eens iets mis. Afgelopen zaterdag hebben wij met behulp van vrienden en familie dakpannen gelegd. Een dag vullend karwei, waarbij we, door een fout(je) van onszelf, tot elf uur ‘s avonds bezig zijn geweest en het de volgende dag af moesten maken. Dat is het risico wanneer je alles zelf wilt doen, dan gaat er wel eens iets fout. Maar het heeft gelukkig geen desastreuze gevolgen. En… het uiteindelijke resultaat mag er wezen (zie foto’s).

Nu gaan we ‘non-stop’ door met de afwerking van ons huis. We kijken terug op een fijne samenwerking met Mensink. Het is allemaal soepel verlopen en snel gegaan. We wisten van te voren niet wat ons precies te wachten stond, maar met behulp van Marten en de jongens van Mensink is de bouw goed verlopen.

We laten wel weer eens van ons horen,

Sven en Inez

Lees ook deel 1, deel 2 en deel 3 uit deze reeks.

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Laat een reactie achter

Stuur ons een berichtje

Stuur ons een berichtje. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Start typing and press Enter to search