Wat kost een huis?

 In Geen categorie

Vaak gaan vragen van potentiële opdrachtgevers in eerste instantie over geld. ‘Wat kost een huis?’ of ‘Wat kost deze verbouwing?’ Van binnen moet ik dan altijd een beetje lachen. Wat zou er gebeuren als je bij een autodealer naar binnen loopt en vraagt: ‘Wat kost een auto?’ De dealer kijkt je dan waarschijnlijk vragend aan, terwijl hij naar zijn showroom wijst en zegt: ‘Het ligt eraan welke je wilt. De prijs staat op de kaart die aan de binnenspiegel hangt.’

De prijs van een huis (of een verbouwing) komt, net als bij auto’s, tot stand door een batterij aan variabelen. Het is simpelweg niet mogelijk om daar snel antwoord op te geven. We hebben niet voor niets een calculator in dienst die hier fulltime mee bezig is.

Wil je toch een snel antwoord? Dan is het enige wat ik kan zeggen: een huis bouwen kan vanaf ongeveer 375 euro per kuub, met als voetnoot: het kan goedkoper maar ook duurder (inderdaad, hier heb je helemaal niets aan).

En weet je wat het grappige is: als het goed is verschilt ons antwoord niet of nauwelijks van een prijsopgave bij een ander bouwbedrijf. Uurtarieven komen immers redelijk overeen en iedereen heeft te maken met de inkoop van de door de klant gewenste materialen. Zijn er grote verschillen in de prijs? Dan zijn de uitgangspunten niet gelijk. Als je slim bent, dan vraag je dáár naar. Naar de uitgangspunten en randvoorwaarden.

Het alternatief
Bouwen is een intensieve bezigheid. Er komt meer bij kijken dan je denkt. Je hebt weken, soms maanden te maken met bouwvakkers om je huis, mannen die bezig zijn om jouw toekomstige droomplek te realiseren. Werken ze nauwkeurig? Zijn ze flexibel? Communiceren ze goed? Wordt er efficiënt gewerkt? Worden eventuele problemen vakkundig getackeld (zonder onverwachte extra kosten)?

Wat ik ermee wil zeggen: het is hoogst onverstandig om een huis te kopen op basis van een prijsvergelijking vooraf. Zoek liever uit of je er een klik is. Is dit de partij waarmee je een intensief traject in wilt gaan? Vertrouw je de partij? Hoe zijn de randvoorwaarden geregeld? Kortom: wat zijn de uitgangspunten van de samenwerking?

Websites als www.bouwnu.nl geven je een idee van de ervaringen van anderen, maar niets helpt beter dan het maken van persoonlijk contact. Een offerte roept immers vragen op en met persoonlijk contact ben je in staat om je vragen rechtstreeks te stellen. Zo kom je samen steeds dichter in de buurt van de waarheid.

Zo gaat dat dus
Ik kreeg recent een mooi compliment van een klant waar we op dit moment aan het bouwen zijn. In de offertefase vroeg hij mij om de offerte per mail toe te sturen. Ik weigerde en vertelde hem dat ik graag langs wilde komen om de offerte persoonlijk toe te lichten. De klant ging akkoord, maar wilde wel dat ik de offerte op voorhand per mail toestuurde. Zo gezegd, zo gedaan. Op de afspraak zei hij: ‘En wat kom je nu doen? Je bent duurder dan andere aannemers.’ Ik zei: ‘Ik kom contact maken, ik wil weten of wij een klik hebben. Of wij samen iets moois kunnen maken.’

Uiteindelijk heeft de klant voor ons gekozen en zijn motivatie was: ‘Ik heb gemerkt dat jullie een prettige partij zijn en als er straks, tijdens de bouw, gedoe is, dan heb ik er vertrouwen in dat we er samen op een prettige manier uit gaan komen.

Maak contact, dan gaat de rest vanzelf.

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Laat een reactie achter

Stuur ons een berichtje

Stuur ons een berichtje. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Start typing and press Enter to search