Alles wat je wilt weten over mantelzorgwoningen

 In Geen categorie

In het buitengebied van Olst hebben we recent deze mantelzorgwoning gebouwd (zie foto). Het huis is aan de buitenkant bekleed met fraai rood geschilderd douglas hout, waardoor de woning wat weg heeft van een fruitschuur (wat erg mooi past bij de naastgelegen fruitbomen en de grote woonboerderij). Het huis is zo bedacht en gebouwd dat de woning in een later stadium eenvoudig omgebouwd kan worden naar een bed & breakfast. Omdat we steeds vaker vragen krijgen over mantelzorgwoningen in dit blog antwoorden op de belangrijkste vragen.

Een mantenzorgwoning, wat is dat precies?

Een mantelzorgwoning is een woning op het erf van iemand die zorg nodig heeft. In een mantelzorgwoning kan degene wonen die zorg nodig heeft (de mantelzorger woont dan in het ‘gewone huis’). Het is ook mogelijk dat de mantelzorger in de mantelzorgwoning woont (degene die zorg nodig heeft woont dan in het ‘gewone huis’).

Een mantelzorgwoning is toch altijd een soort bouwkeet?

Dat is een misverstand. Het is inderdaad mogelijk om (vergunning vrij) een kant en klare mantelzorgwoning te laten plaatsen in de tuin. Maar het is ook mogelijk om een aanbouw te doen, een garage of schuur om te bouwen tot mantelzorgwoning, of een bijgebouw te bouwen. De laatste variant hebben we toegepast bij deze woning in Olst.

Heb ik een vergunning nodig voor een mantelzorgwoning?

Voor een mantelzorgwoning tot 70 vierkante meter heb je geen vergunning nodig. Het bouwbesluit geldt natuurlijk wel gewoon. Hierin staan regels op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Het is overigens wel aan te raden om het gemeenteloket even te raadplegen of uw plannen passen binnen de regels. Dit kan ook op ruimtelijkeplannen.nl.

Waar moet ik op letten bij het inrichten/ontwerpen van een mantelzorgwoning?

In een mantelzorgwoning wordt zorg verleend. Zorg dus voor een ruime douche, zodat de mantelzorger ruimte heeft om de hulpbehoevende te verzorgen. Ook is het raadzaam om drempels zoveel mogelijk te vermijden. Brede deuren kunnen handig zijn als er sprake is van een rolstoel of rollator. In veel mantelzorgwoningen bevinden zich alle woonfuncties op de begane grond.

Wat mag ik met de mantelzorgwoning als ik deze niet meer als zodanig gebruik?

Een mantelzorgwoning moet na gebruik ‘ontmanteld’ worden. Je kunt de woning afbreken, maar logischer is om er een andere bestemming aan te geven. Een fietsenstalling, garage, werkruimte, hobbykamer, gastenverblijf, schuur, bed & breakfast, de mogelijkheden zijn eindeloos. Controleer wel even of de nieuwe functie in het bestemmingsplan past. Een bed & breakfast in een woonwijk is bijvoorbeeld niet toegestaan.

Hebben jullie verder nog tips, als we dan toch bezig zijn?

Jazeker. Omdat een mantelzorgwoning later hoogstwaarschijnlijk een andere bestemming krijgt, is het raadzaam om op voorhand al na te denken hoe je het gebouw nog meer wilt/kunt gebruiken. Wil je later een kantoor aan huis maken van de mantelzorgwoning? Dan kun je daar in het ontwerp al rekening mee houden. Dat bespaart je in de toekomst geld en moeite.

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Laat een reactie achter

Stuur ons een berichtje

Stuur ons een berichtje. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Start typing and press Enter to search