Hoe bouw ik een passief huis?

 In Geen categorie

Duurzaamheid is een actueel thema in de bouw. Je hebt vast gehoord van het begrip ‘energieneutraal huis’ of van ‘0 op de meter’. Maar weet je ook wat een passief huis is? In dit blog vertellen we je er alles over.

Wat is het verschil tussen een energieneutraal huis en een passief huis?
Dat een energieneutraal huis weinig energie verbruikt is een misvatting. Door zelf energie op te wekken – bijvoorbeeld met behulp van aardwarmte of zonnepanelen – is alleen het netto verbruik van de woning laag.

Rekenvoorbeeld energieneutraal huis: een huis verbruikt 100 eenheden energie. Hiervan wek je 90 eenheden zelf op met een zonneboiler (zie foto) en zonnepanelen. Het nettoverbruik is 10 eenheden.

Het doel van een passief huis is om de energiebehoefte zo laag mogelijk te houden. Door het huis super goed te isoleren heb je bijna geen energie nodig om het huis warm te houden.

Rekenvoorbeeld passief huis: een passief huis verbruikt in plaats van 100 eenheden energie maar 30 eenheden energie. Een deel (20) van de 30 eenheden energie wordt zelf opgewekt met zonnepanelen. Het nettoverbruik van de woning is in dit voorbeeld eveneens 10 eenheden.

Kortom: het doel van een energieneutraal huis is om zoveel mogelijk van de energiebehoefte zelf en duurzaam op te wekken, terwijl het doel van een passief huis is om zo min mogelijk energie te verbruiken.

Hoe realiseer ik een passief huis?
Een passief huis bouwen is een kwestie van de gratis warmte uit de zon zo goed mogelijk benutten. Vervolgens is het zaak om die warmte vast te houden. Om dit te realiseren is een aantal dingen belangrijk. Allereerst de positionering van de passieve woning. De zon komt in het oosten op en draait via zuid naar west. Aan de zuidzijde is de meeste gratis warmte beschikbaar. Daar maak je de openingen (glas), zodat je de warmte op kunt nemen. Aan de noordzijde, de koude kant, is het warmteverlies het grootst. Het is daarom raadzaam om die zijde van het huis meer gesloten te houden.

Driedubbelglas is erg gangbaar in een passief huis. Daarnaast is het gebruikelijk om een dik pak isolatiemateriaal te toe te passen in wanden, vloeren en daken. In de regel geldt: een passief huis is twee keer zo goed geïsoleerd als een ‘normaal’ huis. Daarnaast helpt het erg om kieren en naden luchtdicht te maken. Daarmee beperk je de invloed van buiten.

Hoe krijg ik frisse lucht in een passief huis?
Een ‘normaal’ huis wordt geventileerd met frisse lucht van buiten. Die koude zuurstofrijke lucht die binnenkomt via ventilatieroosters warm je vervolgens op. In een passief huis zou dit zorgen voor veel warmte verlies. Daarom is het gangbaar om in passieve woningen gebruik te maken van balansventilatie. Hierbij wordt de koude frisse lucht van buiten opgewarmd met de ‘vieze’ lucht die tegelijkertijd wordt afgevoerd. Daardoor is er geen sprake van warmteverlies.

Hoe comfortabel is wonen in een passief huis?
Wonen in een passief huis is anders dan je gewend bent. Om de gratis warmte uit de zon maximaal te benutten is het van belang om de temperatuur in huis heel constant te houden. Dat betekent dus niet: de thermostaat op 16 graden als je het huis uit gaat. Dat zou betekenen dat je ongeveer een dag verder bent om het huis weer op temperatuur te krijgen. In plaats daarvan stook je beperkt en constant.

Ter vergelijking: in ‘normale’ vloerverwarming gaat water van ongeveer 40 graden. In een passief huis is dat ongeveer 25 graden. Hiermee houdt je de temperatuur in huis constant en aangenaam.

Is passief bouwen gangbaar?
We merken dat steeds meer mensen geïnteresseerd zijn in passief bouwen. In 2016 verwachten we dan ook een aantal van deze woningen te bouwen. Heb je nog vragen over passief bouwen, of ben je benieuwd of passief bouwen iets voor jou is? Neem gerust contact met ons op.

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Laat een reactie achter

Stuur ons een berichtje

Stuur ons een berichtje. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Start typing and press Enter to search