Hoe maak ik een levensloopbestendige woning?

 In Geen categorie

De levensloopbestendige woning. We krijgen er de laatste tijd veel vragen over. Hoe je een levensloopbestendige woning bouwt vertellen we je graag, maar eerst leggen we uit wat een levensloopbestendige woning is.

Een levensloopbestendige woning is een woning waarin voorzieningen zijn aangebracht die het mogelijk maken om het huis ook te blijven gebruiken als je in de toekomst minder goed ter been bent of als om andere redenen de toegankelijkheid en/of veiligheid een belangrijke rol gaan spelen in je huis.

Vergrijzing

De functie van bejaardentehuizen in onze samenleving neemt af. We willen allemaal graag zo lang mogelijk in ons eigen huis blijven wonen, en vanuit Den Haag wordt dit ook gestimuleerd. In 2015 hebben twee op de vijf huishoudens, oftewel ruim drie miljoen huishoudens, de leeftijd bereikt van 55 jaar of ouder.

Veel mensen denken daarom nu al na over het aanpassen of bouwen van een woning, zodat deze levensloop bestendig is. Dat wil niet zeggen dat het huis nu al helemaal klaar moet zijn voor het moment dat je eventueel minder goed kunt. Maar je kunt je huis er wel op voorbereiden.

Voorbereiding

Beugels naast het toilet zien er een beetje vreemd uit voor een stel van vijftig dat niets mankeert. Maar je kunt het toilet wel zo ontwerpen dat het later makkelijk is om deze te realiseren. Een ander voorbeeld is de slaapkamer op de begane grond. Je hoeft er nog niet direct te gaan slapen, maar je kunt wel zorgen voor een ruimte die later eventueel als slaapkamer gebruikt kan worden. Belangrijke aspecten die wel direct meegenomen moeten worden bij de bouw of verbouw van een huis zijn onder andere: extra brede deuren, lage of geen drempels en antislip tegels.

Domotica

Een andere manier van slim nadenken over je huis is domotica. In ons vorige blog lees je hier meer over. Door technologie slim toe te passen creëer je een ‘makkelijker’ huis, waarin je bijvoorbeeld niet meer op hoeft te staan om de gordijnen dicht te doen, en waarin je de verlichting vanaf je telefoon kunt regelen.

Iedereen kan alvast nadenken over een levensloopbestendige woning. Een aannemer of ontwerper kan hier goed over meedenken als de behoefte serieus wordt. Geef aan hoe je de toekomst ziet en hoe lang je idealiter in het huis zou willen wonen. Iedere woon- en leefsituatie is anders. De moraal van het verhaal? Denk vooruit. Vaak kun je met simpele aanpassingen zorgen dat je niet ineens grondig hoeft te verbouwen als je straks misschien wat minder goed kunt.

Benieuwd naar voorbeelden van levensloopbestendige huizen? Neem gerust contact met ons op.

Deze berichten vind je misschien ook interessant
Showing 5 comments
 • Nicoline Emck
  Beantwoorden

  Ik wil graag de Nieuwsbrief.

  • Mensink
   Beantwoorden

   Hoi Nicoline, we zetten je op de lijst. Dank voor je bericht.

 • Ellen
  Beantwoorden

  Ik wil ook graag de nieuwsbrief

  • Mensink
   Beantwoorden

   Hoi Ellen,

   Gaan we regelen. We hebben je toegevoegd aan onze mailinglist.

 • Niek van de Pol
  Beantwoorden

  ik wil ook graag de nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Stuur ons een berichtje

Stuur ons een berichtje. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Start typing and press Enter to search