Domotica: een superslim huis

 In Geen categorie

De lampen en muziek in huis vanaf je telefoon aanzetten als je bijna thuis bent. De wasmachine nog even snel inschakelen als je al op een verjaardag bent. Of de zonwering automatisch naar beneden laten gaan bij zonnig weer. Het zijn allemaal voorbeelden van domotica.

Domotica betekent in het kort ‘huiselijke elektronica’. Een voorgeprogrammeerd koffiezetapparaat is domotica. Maar het is tegenwoordig, door de komst van internet, veel meer. Heb je weleens gehoord van de term ‘the internet of things’? Dit betekent dat alle apparaten in de toekomst via internet gaan werken. Dus ook de wasmachine en de bediening de verlichting in huis.

De mogelijkheden van domotica zijn eindeloos. Verlichting automatisch aan en uitschakelen als je op vakantie bent. En ook de gordijnen die automatisch open en dichtgaan. Zo ziet niemand dat u op vakantie bent. Of een melding op je telefoon als er toch iemand je huis binnengaat die je niet kent. Of een schakelaar in uw slaapkamer die met één druk op de knop al uw verlichting in huis inschakelt. Voorbeelden van domotica die indringers waarschijnlijk op afstand houden.

Nog een voorbeeld. Je komt thuis van een werkdag in een huis waar de koffie klaar staat, waar je favoriete muziek al aanstaat, waar de lampen aanstaan, waar de temperatuur precies aangenaam is en waar de oven al aan het voorverwarmen is. Of nog beter: waar je stoommaaltijd die je ’s ochtends al in de stoomoven hebt gezet precies op het juiste moment klaar is. Dat klinkt comfortabel toch?

Wat kost het?

Domotica kun je zo duur maken als je zelf wilt. In de regel geldt: hoe ingewikkelder, hoe duurder. Er wordt wel eens gezegd dat de kosten voor een domotica systeem ongeveer 5 procent zijn van de kostprijs van een nieuw huis. Bij een huis van 150.000 euro zou dat 7.500 euro zijn. Maar er zijn ook allerlei nieuwe en slimme systemen die je heel makkelijk zelf kan installeren en via iPhone of Android toestel kunt bedienen.

Hoe kan ik mijn huis voorbereiden?

Bij een nieuw te bouwen huis is het slim om alvast rekening te houden met extra ‘loze’ leidingen voor eventueel benodigde kabels. Deze kabels kunnen elektronische apparaten onderling met elkaar verbinden, verlichting bijvoorbeeld, of de thermostaat met de wekker. Hoewel veel domotica tegenwoordig ook draadloos kan, is bekabeld een stuk betrouwbaarder.

Laatste Berichten
Comments
pingbacks / trackbacks

Laat een reactie achter

Stuur ons een berichtje

Stuur ons een berichtje. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Start typing and press Enter to search