De bouwvak zit erop: op naar het tweede half jaar

 In Geen categorie

 

Afgelopen maandag zijn we weer fris, fruitig en zongebruind begonnen. Om zeven uur aan de koffie was even wennen, maar inmiddels lijkt het alsof we niet weg zijn geweest. Tijd om kort terug te blikken op het eerste half jaar, maar vooral ook om vooruit te blikken op al het moois wat ons te wachten staat, want de werkportefeuille zit al weer goed gevuld voor de rest van 2016.

6%
De bouwvak kwam op een goed moment, nu ruim drie weken geleden. We zijn voor de vakantie buitengewoon druk geweest om veel werken af te ronden. Dat alles had te maken met de 6% btw regeling voor arbeidskosten voor renovatie en herstel werkzaamheden, die deze zomer is afgeschaft. Veel van onze klanten wilden daarom nog voor de zomer het werk afgerond hebben, om te kunnen profiteren van het toen nog geldende btw voordeel. Dit zorgde voor een enorme boost, en dus werkdruk. Om alle aanvragen te kunnen beantwoorden hebben we voor de vakantie een aantal vakmensen ingehuurd om alles op tijd af te kunnen maken. En dat is gelukt.

Negatieve gevolgen van het afschaffen van de regeling zien we op dit moment nog niet. Er zit namelijk veel beweging in de woningmarkt. Bij nagenoeg elke verkochte woning wordt er iets verbouwd door de nieuwe eigenaar en dit zorgt nog steeds voor veel nieuwe opdrachten. Opvallend is dat het accent steeds meer komt te liggen op het energiezuinig maken van de woning, in plaats van verfraaiing van de woning.

Bouwteam
Een andere opkomende trend is bouwen in een bouwteam. Hierbij werken opdrachtgever en aannemer/ontwerper (wij) intensief samen om tot het beste eindresultaat te komen. Onze praktische kennis en kunde wordt zo optimaal benut. Door ontwerp en uitvoering bij één partij neer te leggen kan er efficiënt gewerkt worden, aangezien wij precies weten hoe het er op de bouw aan toe gaat. Een externe architect of ontwerper weet dit minder goed en houdt om die reden minder rekening met praktische zaken. Een thema wat steeds meer aandacht krijgt binnen bouwteams is energiezuinigheid, voor steeds meer opdrachtgevers een belangrijk thema. Ook hierin blijkt praktische kennis van het bouwen erg waardevol.

Schermafbeelding 2015-05-27 om 12.01.05

Zowel het aantrekken van de woningmarkt als de populariteit van bouwteams is voor ons reden om optimistisch te zijn over de toekomst. De mensen weten ons te vinden en daar zijn we ontzettend blij mee. Als we voorzichtig naar 2016 kijken, zijn we daarover ook positief gestemd. Dit mede gevoed door de groeiverwachting van het CPB, zoals ze bekend gemaakt zijn voor 2016. Verwacht wordt dat de bouw de grootste stijger zal zijn.

Nieuwe projecten
Genoeg in de glazen bol gekeken. We hebben vooral veel zin om weer aan de slag te gaan. In Dalfsen beginnen we bij Rosengaerde met een nieuwe bereidingskeuken, waar per dag straks 600 maaltijden worden bereidt. Daarnaast gaan we aan de slag met een ontmoetingsruimte op een agrarisch erf. Een bestaande schuur bouwen we om naar een nieuwe ruimte, waar de biologische boer straks groepen kan ontvangen om ze voorlichting te geven over zijn wijze van ondernemen. Ook verwachten we op korte termijn het bijzondere ronde huis in Dalfsen af te ronden. Zodra dat klaar is zullen we daar foto’s van publiceren. Verder starten we met bouwen in: Wijhe, Broekland, Heino, Borne, Diepenveen en Almelo. Kortom: genoeg te doen. Op naar een mooi restant van 2016!

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Laat een reactie achter

Stuur ons een berichtje

Stuur ons een berichtje. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Start typing and press Enter to search