Trend: kennis delen in een bouwteam

 In Geen categorie

In bouwteam verband bouwen betekent intensieve samenwerking tussen architect, aannemer (wij) en opdrachtgever vanaf het prille begin. Het grote voordeel? Efficiënte oplossingen, waardoor inventieve huizen/projecten voordelig gerealiseerd kunnen worden. Bij Bouwbedrijf Mensink zien we een trend: nu de bouw aantrekt lijkt het bouwteam terug van weggeweest.   

Het bouwteam
Bij bouwen in een bouwteam brengt een opdrachtgever zijn wensen in, waarna ontwerper/architect en aannemer samen een traject ingaan om te komen tot een ideale oplossing. Hierbij sluiten design (ontwerper/architect) en functionaliteit en techniek (aannemer) perfect op elkaar aan. Daardoor kunnen bijzondere projecten voor een goede prijs worden gerealiseerd.

Dit proces lijkt vanzelfsprekend, maar werd lang genegeerd. In de afgelopen jaren lag de woningmarkt dusdanig onder druk dat opdrachtgevers liever een ontwerp lieten maken bij een ontwerper of architect, om die vervolgens uit te zetten bij een x-aantal aannemers. Nadeel van deze werkwijze is dat de kennis van een aannemer te laat wordt ingezet. Hiermee worden woningen onnodig inefficiënt, en dus onnodig duurder.

Kennis delen
Nu de markt weer aantrekt lijkt dat verleden tijd, zo blijkt ook uit onze opdrachtenportefeuille. Op dit moment gaan we een woning bouwen in Wenum-Wiesel (nabij Apeldoorn), waarbij we in het voortraject intensief samen hebben gewerkt met de opdrachtgever en architect Arnoo Holleman van Architektengroep Gelderland. Daarnaast starten we binnenkort met twee keukens en kantoren in woonzorgcentrum Rosengaerde in Dalfsen. Een ander voorbeeld is het ‘motorhotel’ in Raalte (zie afbeelding), dat we in 2011 hebben opgeleverd.

Allemaal voorbeelden van bouwen in bouwteam verband. Voorwaarde voor deze werkwijze is dat alle partijen, en met name aannemer en architect, bereid zijn om kennis te delen. Dat is niet vanzelfsprekend, aangezien men in de bouw gewend is om kennis bij zich te houden. Wij zijn er echter van overtuigd dat kennisdeling leidt tot betere oplossingen. Door design en techniek te combineren kan efficiëntie eveneens leiden tot een lage prijs. Daarvoor hoef je geen aannemers tegen elkaar uit te spelen. Op naar meer bouwteam projecten in 2015!

Deze berichten vind je misschien ook interessant
Stuur ons een berichtje

Stuur ons een berichtje. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Start typing and press Enter to search