Energielabel woningen ‘noodzakelijk kwaad’ om neutraal te bouwen

 In Geen categorie

Vanaf 1 januari is het verplicht om een energielabel te overleggen als je je huis wilt verkopen. Dat label geeft inzicht in het energieverbruik van een woning, zoals we dat ook kennen bij huishoudelijke apparaten. Ik ben blij met deze maatregel. Het energielabel is namelijk een noodzakelijke maatregel voor duurzaam bouwen in de toekomst. Ik zal uitleggen waarom ik dat vind. 

De Nederlandse overheid heeft de ambitie om nieuwe woningen vanaf 2020 energie neutraal te bouwen. Om die doelstelling te behalen is overheidsingrijpen nodig. Kijk maar naar het verleden. Tot midden jaren zeventig werden woningen in Nederland slecht geïsoleerd. In 1973 stelde de overheid het isoleren van nieuwe woningen vervolgens verplicht, waarna het isoleren pas echt begon.

Verschil in energieverbruik
Het is belangrijk dat mensen zich bewust worden van het energieverbruik van een woning. We zien namelijk nog steeds grote verschillen. De helft van de huizen is goed tot zeer goed geïsoleerd, en meer dan tachtig procent van de huizen heeft dubbel glas. Maar daarmee zitten we nog niet op het niveau van energie neutrale huizen. Dat is alleen mogelijk met een dik pakket isolatie, driedubbel glas en technieken die energie opwekken. Denk daarbij aan zonnepanelen, zonneboilers, balansventilatie en een warmtepomp voor lucht of aardwarmte.

Er is een gedragsverandering noodzakelijk om deze technieken optimaal te laten presteren. Het energielabel kan daarvoor zorgen. De goede weg zijn we al ingeslagen. We zien steeds meer mensen nadenken over het energieverbruik van hun huis. Daarnaast komt energie neutraal bouwen regelmatig ter sprake als er bouwplannen bij ons op tafel worden gelegd. Zover was het nooit gekomen zonder overheidsbemoeienis. Net als in 1973 zal deze maatregel ons een duwtje in de rug geven naar energie neutraal bouwen in 2020.

Deze berichten vind je misschien ook interessant
Stuur ons een berichtje

Stuur ons een berichtje. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Start typing and press Enter to search